OpenAI bereidt lancering nieuw AI-model Orion voor

orion

OpenAI lanceert nog voor het einde van dit jaar zijn nieuwste AI-model Orion. Dat moet tot honderd keer krachtiger zijn dan GPT-4.

We mogen nog wat verwachten van OpenAI dit jaar. The Verge heeft van goedgeplaatste bronnen gehoord dat OpenAI zijn volgende grote LLM in december wil lanceren. Het zou zelfs al mogelijk zijn dat Microsoft de primeur krijgt tijdens de Ignite-conferentie in november. Het model heeft de interne naam Orion, maar als OpenAI zijn naamgevingsschema blijft volgen, zou dit het langverwachte GPT-5 zijn.

Veel is nog niet bekend over Orion, een naam die verwijst naar een sterrenstelsel dat in de winter zichtbaar is in het noordelijke halfrond. Het model zou tot honderd keer krachtiger zijn dan GPT-4, weet The Verge. De training van het model werd in september afgerond.

De lancering van het o1-model, genaamd Strawberry, bleek het perfecte opstapje te zijn naar Orion. OpenAI o1 heeft een veel uitgebreider redeneervermogen. Het model werd ook gebruikt door OpenAI om synthetische data te leveren voor de training van Orion.

Niet voor het grote publiek

Anders dan bij vorige lanceringen van GPT-modellen, zou Orion volgens The Verge niet onmiddellijk aan het grote publiek beschikbaar worden gesteld via ChatGPT. In plaats daarvan is OpenAI van plan om eerst toegang te verlenen aan bedrijven waarmee het nauw samenwerkt zodat zij hun eigen producten en functies kunnen bouwen.

Dit is in lijn met de nieuwe koers die het bedrijf OpenAI vaart. Het bedrijf is zich meer en meer aan het omvormen van een non-profit onderzoeksorganisatie tot een commercieel bedrijf met winstoogmerk. OpenAI moet daardoor eerst aan zijn meest lucratieve klanten en partners denken. Een kapitaalsinjectie van 6,6 miljard dollar zet die transformatie kracht bij.

Algemene intelligentie

Met Orion zal OpenAI weer een grote stap zetten richting de ultieme droom van het bedrijf: algemene kunstmatige intelligentie ontwikkelen die op gelijke voet staat met het menselijke brein. Niet iedereen binnen de organisatie lijkt even hard achter die plannen te staan.

Miles Brundage, een senior wetenschapper van het bedrijf, diende deze week zijn ontslag in omdat naar eigen zeggen “de wereld nog lang niet klaar is voor algemene kunstmatige intelligentie, inclusief OpenAI zelf.” Hij is één van de vele leiders binnen OpenAI die recent vertrokken is uit onvrede met de huidige koers van het bedrijf, waarbij commerciële belangen prioriteit krijgen boven veilig en verantwoord onderzoek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.