Nieuwe AI-tool van OpenAI voert diepgaand onderzoek uit

deep research openAI

Wil je jezelf verdiepen in een onderwerp maar heb je geen tijd om rapporten en papers te lezen? OpenAI lanceert Deep Research, een nieuwe AI-tool die voor jou op onderzoek gaat.

OpenAI kondigt in een blog Deep Research aan, een nieuwe AI-tool gespecialiseerd in diepgaand onderzoek. De tool is volgens OpenAI een ‘AI-agent’ die op autonome basis op zoek gaat naar relevante bronnen over een onderwerp waar je meer over wilt weten. De reacties zijn bijgevolg ook veel uitgebreider dan wanneer je ChatGPT een vraag stelt.

Je stelt de Deep Research-assistent een vraag in tekst, die je eventueel kan vergezellen van PDF-bestanden of spreadsheets om meer context te geven. Vervolgens gaat de AI-tool autonoom op onderzoek om de gevraagde informatie te vinden. Deep Research plant en voert meerdere trajecten simultaan uit en is in staat is om “terug te gaan en te reageren op real-time informatie” wanneer dat nodig is, zegt OpenAI in de blog.

Het onderliggende model is het o3-mini dat vanaf vandaag algemeen beschikbaar is. Dit model is in staat om complexere taken uit te voeren en te redeneren. Deep Research zal je dan ook van een uitgebreid antwoord voorzien, dat niet alleen informatie maar ook een overzicht van het onderzoeksproces omvat. Het antwoord kan vijf tot dertig minuten op zich laten wachten.

Onderzoeksassistent

De Deep research-tool is gespecialiseerd in webbrowsen en complexe data-analyse. Het model gebruikt het redeneervermogen om enorme hoeveelheden tekst, afbeeldingen en andere gegevens op het internet te doorzoeken, te interpreteren en te analyseren, en vervolgens wat het uit die analyse leert naar mensentaal om te zetten. In de toekomst wil OpenAI de capaciteit om informatie om te zetten naar visueel materiaal toevoegen aan het model.

In onderstaande demo laat OpenAI zien hoe Deep Research een uitgebreide analyse van de retailsector over een periode van enkele jaren maakt. Daarvoor moet het model heel wat verschillende bronnen opzoeken en interpreteren.

OpenAI omschrijft Deep Research als een handige onderzoeksassistent. Het model kan veel sneller dan menselijke onderzoekers grote hoeveelheden bronmateriaal doorpluizen. Toch is het model niet vrij van fouten, waarschuwt OpenAI. In de Humanity’s Last Exam-benchmark haalt het een score van 26 procent, waar ChatGPT niet verder dan drie procent geraakt.

Deep Research zal exclusief worden aangeboden aan gebruikers die op het duurste Pro-abonnement (200 dollar per maand) intekenen, aan een maximum van 100 verzoeken per maand. Plus-abonnees krijgen een ‘beperkte versie’ ter beschikking. Gratis gebruikers hoeven niets te verwachten: het model vereist simpelweg te veel rekenkracht om het zomaar weg te geven.