Miniventilator op de chip kan voor efficiëntere koeling van elektronica zorgen

koeling smartphone

xMEMS Labs onthult een 1 mm ventilator die op de chip van elektronica kan worden geplaatst. Dit maakt efficiëntere actieve koeling mogelijk in dunne elektronische apparaten, zoals smartphones en tablets.

Oververhitting kan dodelijk zijn voor elektronica. Het koel houden van elektronische apparaten is een uitdaging voor fabrikanten. Er bestaan actieve en passieve koelingsmethodes voor elektronica. Een nieuwe ventilator die op de chip kan worden geplaatst, kan voor een nieuwe doorbraak in actieve koeling zorgen.

Koeling op de chip

De ventilator werd ontwikkeld door xMEMS Labs, een bedrijf dat voornamelijk stereodrivers voor audio-apparaten ontwerpt. Het bedrijf paste dezelfde MEMS-techologie (micro-elektromechanische systemen) nu ook toe op de ventilator, die als een fan-on-a-chip op de ventilator wordt aangebracht. Met een dikte van amper 1 mm neemt de ventilator nauwelijks extra ruimte in op het binnenwerk van een apparaat.

De ventilator regelt de luchttcirculatie van en naar de processor. Volgens xMEMS kan tot 39 kubieke centimeter lucht per seconde verplaatsen aan een druk van 1.000 Pascal. Het verbruik blijft beperkt tot 30 mW.

xmems labs
Bron: xMEMS Labs

Het bedrijf is ervan overtuigd dat de ventilator in verschillende typen apparaten zou kunnen worden gebruikt, van smartphones tot laptops en zelfs VR-headsets. De ventilator is ook water- en stofbestendig (IP58). Voornamelijk ‘dunne’ elektronica-apparaten hebben baat bij dit koelingssysteem.

Omdat dezelfde technologie als voor de drivers worden gebruikt, zou productie relatief snel kunnen worden opgestart. XMEMS Labs heeft geen eigen fabriek, maar laat zijn drivers produceren door TSMC en Bosch.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home