KU Leuven en Proximus richten leerstoel op voor kwantumonderzoek

KU Leuven en Proximus richten leerstoel op voor kwantumonderzoek

Proximus en KU Leuven hebben samen de Proximus Leerstoel in Kwantumwetenschappen en -Technologie opgericht. De leerstoel focust op onderzoek naar kwantumgeheugens en kwantumcommunicatie.

Proximus en KU Leuven slaan de handen in elkaar en richten samen een leerstoel in Kwantumwetenschappen en -Technologie op. Deze leerstoel zal zich voornamelijk toespitsen op de ontwikkeling van kwantum repeaters. Het inhuldigingsmoment vond plaats tijdens de festiviteiten rond het 600-jarig bestaan van KU Leuven.

Kwantum repeaters

De leerstoel werd officieel ingehuldigd in de Universiteitshal van KU Leuven, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Matthias Diependaele. “Kwantumcommunicatie is een complex maar veelbelovend domein, en precies dankzij deze initiatieven kan Vlaanderen een pioniersrol blijven opnemen op vlak van technologie en digitalisatie”, aldus Diependaele.

Professor Kristiaan De Greve van het departement Elektrotechniek (KU Leuven) wordt titularis. Hij werkt samen met professoren Kristiaan Temst en Filip Tavernier. De leerstoel legt zich toe op de ontwikkeling van kwantum repeaters. Dat zijn toestellen die een sleutelrol spelen in het bouwen van kwantumgeheugens en knooppunten voor kwantumcommunicatie.

lees ook

Fujitsu en QuTech creëren kwantumpoorten met foutkans kleiner dan 0,1 procent

De oprichting maakt deel uit van de viering van 600 jaar KU Leuven. De samenwerking tussen KU Leuven en Proximus wordt vastgelegd in een vierjarige overeenkomst. Die moet het fundamenteel onderzoek naar toepassingen van kwantumtechnologie ondersteunen en versterken.

Kwantumtechnologie

Proximus werkt al langer aan toepassingen rond kwantumcommunicatie. In 2023 demonstreerde het bedrijf de eerste hybride kwantumverbinding in België via quantum key distribution (QKD). Daarmee worden versleutelde sleutels uitgewisseld op basis van kwantumprincipes.

Daarnaast neemt Proximus deel aan het Quantum Circle-initiatief. Dat netwerk brengt bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden samen om de ontwikkeling en toepassing van kwantumtechnologie in België te versnellen.

Kwantumcommunicatie belooft volgens onderzoekers in de toekomst een nieuwe vorm van beveiligde dataverbindingen mogelijk te maken. In combinatie met kwantumcomputers kan dat leiden tot toepassingen in domeinen zoals gezondheidszorg, klimaatonderzoek en materiaalwetenschappen. De leerstoel moet bijdragen aan de ontwikkeling van die toepassingen in Vlaanderen.