Het Jülich Supercomputing Centre heeft een D-Wave kwantumcomputer aangeschaft en is daarmee het eerste high-performance computing-centrum ter wereld dat een D-Wave Advantage-systeem in eigen bezit heeft. Synergie met de Jupiter-supercomputer staat hoog op het programma.
In Duitsland kondigt het Jülich Supercomputing Centre (JSC) de aanschaf van een kwanumcomputer van D-Wave aan. Het D-Wave Advantage-systeem wordt het eerste in zijn soort dat in het bezit komt van een HPC-centrum. Het toestel komt terecht bij het Jülich UNified Infrastructure for Kwantum computing (JUNIQ), dat een onderdeel vormt van JSC.
JSC wil zo op zoek gaan naar nieuwe synergie met Jupiter. Jupiter wordt de eerste exascale-supercomputer van Europa, en wordt eveneens bij het JSC opgetrokken. Het doel is om onder andere onderzoek naar AI en kwantumoptimalisatie te bevorderen.
De D-Wave Advantage is een annealing kwantumcomputer met meer dan 5.000 qubits en een vijftienwegs connectiviteit. Het is het grootste kwantumcomputersysteem ter wereld en het eerste in Europa met deze capaciteit. JSC zal het systeem in de toekomst upgraden naar D-Wave’s volgende generatie Advantage2 kwantumprocessor. Deze upgrade moet zorgen voor verbeterde prestaties door onder andere een verdubbeling van de coherentie, verhoogde connectiviteit en een energieverhoging van 40 procent.
Succesvol onderzoek
JUNIQ en zijn wetenschappelijke gebruikers hebben al eerder onderzoek uitgevoerd met D-Wave’s kwantumtechnologie. In 2022 gebruikten onderzoekers van de Universiteit van Lund in samenwerking met JSC een D-Wave kwantumcomputer om eiwitvouwing te bestuderen. De resultaten daarvan werden gepubliceerd in Physical Review Research.
In 2024 bewezen wetenschappers van JSC en Slovenië dat een annealing kwantumcomputer direct microscopische interacties van elektronen in materiaal kan simuleren, wat werd gepubliceerd in Nature Communications. Recent werd D-Wave gecombineerd met een supercomputer om kwantumfysische processen tijdens de vorming van het universum te analyseren. De resultaten daarvan verschenen in Nature Physics.
Met de integratie van de D-Wave kwantumcomputer en de toekomstige koppeling met Jupiter wil Forschungszentrum Jülich het gebruik van kwantumtechnologie in Europa naar een hoger niveau tillen.
Geen algemene kwantumcomputer
Het systeem van D-Wave is een echte kwantumcomputer, maar het systeem is gebouwd volgens een erg gerichte architectuur en kan bijgevolg enkel voor specifieke problemen ingezet worden. De D-Wave Advantage-computer is dus geen algemene kwantumcomputer. Waar onderzoekers met zo’n algemeen systeem eerder een kwantum-CPU willen ontwikkelen, zou je de oplossing van D-Wave kunnen zien als een gerichte kwantum-accelerator.