ESA werkt aan kwantumcommunicatie via satelliet

satelliet

Het Europees Ruimtevaartagentschap ESA werkt mee aan de ontwikkeling van kwantumcommunicatie via de ruimte door middel van satellieten.

In samenwerking met satellietfabrikant Thales Alenia Space wil ESA kwantumcommunicatie op lange afstand realiseren om cyberaanvallen beter te counteren. “Dat zal gebeuren op basis van de onbreekbare wetten van de kwantumfysica”, aldus ESA aan persagentschap Belga.

“De kwantumcomputers die momenteel worden ontwikkeld, zullen uiteindelijk de cryptografische algoritmes die door de huidige klassieke computers worden gebruikt, gemakkelijk kunnen kraken. Om Europese informatie in de toekomst veilig te houden, is dus nieuwe cryptografie nodig die gebaseerd is op de kwantumeigenschappen van licht.”

Waar kwantumcommunicatie vandaag via glasvezel beperkt blijft tot enkele honderden kilometer, kan satellieten je inschakelen over veel grotere afstanden.

Thales Alenia Space werkt niet alleen aan het concept. Binnen een consortium met onder andere Airbus, zeven bedrijven en twee onderzoekslaboratoria wil het de problemen rond kwantumcommunicatie via de ruimte tackelen.

BeQCI-project

Kwantumcommunicatie is aan een steile opmars bezig. Vorige week nog maakte België bekend dat het een kwantumnetwerk wil uitrollen voor communicatie in 2025. Elk Europees land werkt vandaag aan een oplossing om die later onder elkaar te verbinden. De EU mikt met het netwerk allereerst op overheidsinstanties met hun datacenters, maar ook ziekenhuizen, energienetwerken, banken en andere kritieke pilaren.

In Nederland trekt onder andere Eurofiber aan de kar. Proximus kondigde op zijn Bold 2025-conferentie aan dat ook de provider aan boord is om kwantum-encryptie een realiteit te maken. In België wordt het project getrokken onder projectgroep BeQCI met deelnemers Imec, Belnet, Thales, Belspo, Multitel, KU Leuven, UHasselt, Universiteit Gent, Royal Military Academy (RMA), ULB en UCLouvain.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.