OpenAI geeft ChatGPT vrije meningsuiting

chatgpt vrije meningsuiting

OpenAI doet een aanpassing aan hoe ChatGPT ‘controversiële’ onderwerpen behandelt. ChatGPT zal zo vrijer kunnen spreken over thema’s waarover het vroeger moest zwijgen.

OpenAI heeft een nieuwe sectie toegevoegd aan het Model Spec waarin het bedrijf uitlegt hoe het zijn modellen traint. Het bedrijf legt de aanpassingen uit in een blog zodat je niet hoeft te gaan zoeken in de 187 pagina’s van het document. ChatGPT krijgt volledige ‘intellectuele vrijheid’ van OpenAI zodat het kan ‘onderzoeken, debatteren en creëren zonder willekeurige beperkingen’.

Concreet betekent dat dat ChatGPT geen enkele vraag of onderwerp meer uit de weg zal gaan. Vroegere versies van de chatbot hadden de instructie om op politiek beladen vragen geen antwoord te geven. Dat moest vermijden dat de chatbot bepaalde meningen zou voortrekken of helemaal uit de bocht gaat en schofferende antwoorden geeft.

Neutraal

Het is niet zo dat ChatGPT nu een vrijgeleide krijgt om alles te zeggen. OpenAI wil de neutraliteit van zijn chatbot waarborgen. ChatGPT zal dus meerdere perspectieven op een onderwerp bespreken zonder een standpunt in te nemen, ook over gevoelige onderwerpen. OpenAI wil dat ChatGPT zijn “liefde voor de mensheid” in het algemeen bevestigt en vervolgens context biedt voor elke mening.

lees ook

ChatGPT wijzigt spreektoon op basis van aangepaste instructies

Het bedrijf is zich er van bewust dat niet iedereen even goed zal overeenkomen met ChatGPT. “Dit principe kan controversieel zijn, omdat ChatGPT neutraal blijft over onderwerpen die sommigen als moreel verkeerd of beledigend beschouwen. Het doel van een AI-assistent is echter om de mensheid bij te staan, niet om deze te vormen”, schrijft OpenAI in het document.

Bepaalde restricties blijven bestaan. Zo zal ChatGPT geen beledigende uitspraken doen, deelnemen aan criminele activititeiten of misinformatie bestrijden. Die beperkingen zijn echter niet waterdicht, zoals onderzoek al heeft aangetoond.

De hand die je voedt

OpenAI volgt een trend in de Amerikaanse technologiesector waarbij de vrijheid van meningsuiting wel heel ruim wordt geïnterpreteerd. Meta-baas Zuckerberg besliste recent om te stoppen met factchecken en ook X is geen baken van moderatie. Europa probeert met de DSA de platformen nog enigszins in het gareel te houden, maar in de Verenigde Staten kan en mag alles gezegd worden, ook compleet verzonnen feiten en haatspraak.

lees ook

De digitale identiteitscrisis van Europa: “Regulering is niet wij-tegen-zij”

AI-bedrijven krijgen het verwijt uit rechts-conversatieve hoek dat hun modellen te ‘links’ zijn omdat ze op bepaalde vragen niet antwoorden of geen extreme meningen zullen geven. Bias is eerder een gevolg van wat op het internet te vinden is dan dat techbedrijven bewust hun modellen ‘censureren’. Zelfs Elon Musk, boegbeeld voor rechts-conversatief in de techwereld, kan maar moeilijk vermijden dat zijn Grok-modellen ‘politiek correcte’ antwoorden geeft.

OpenAI ontkent dat het zich bij het nemen van deze maatregel heeft laten beïnvloeden door de politiek, maar is het altijd beter om de hand die je voedt niet te bijten. Het bedrijf is één van de dragende krachten van het Stargate-project van de Amerikaanse overheid. Dan kan je maar beter op een goed blaadje staan bij Donald Trump.