Net als Windows 10 krijgt ook Windows Server elk halfjaar een significante update naast de talrijke patches doorheen het jaar. Nu schrapt Microsoft dat updatetempo en worden grote nieuwe updates elke twee tot drie jaar geleverd. De spitstechnologie wordt voortaan gereserveerd voor Azure Stack HCI.
Volgens Microsoft zijn de halfjaarlijkse grote updates niet nodig voor Windows Server omdat ze focussen op containers en microservices. Die innovaties worden voortaan enkel voor Azure Stack HCI gereserveerd. Windows Server 20H2 is de laatste versie van de oude updatecyclus. Vanaf nu kan je nog maar één updatekanaal kiezen: LTSC (Long-Term Servicing Channel). Die levert elke twee tot drie jaar een grote feature update.
Windows Server 20H2 wordt nog tot 20 mei 2022 ondersteund. Het LTSC-kanaal biedt gebruikers langere service-opties aan met 5 jaar ondersteuning en daar bovenop nog 5 jaar verlengde (betalende) ondersteuning.
De halfjaarlijkse updates verschuiven naar Azure Stack HCI, een hybride virtualisatieplatform waar klanten gevalideerde hardware kopen. Wie dat wil, kan ook nog traditioneel installeren op compatibele hardware. Daarna maak je connectie met Azure en betaal je 10 dollar per fysieke kern per maand om dat te draaien. De prijs omvat geen licentiekosten voor andere besturingssystemen of applicaties. Azure Stack HCI heeft een minimumcluster van twee servers.
Azure Stack HCI
Voor traditionele Windows Server-klanten verandert er waarschijnlijk niets, omdat die halfjaarlijkse feature updates weinig aan de kern toevoegen. Enkel gebruikers die rekenden op die updates voor container-images moeten hun situatie evalueren. Het valt echter op dat Microsoft Windows Server stilaan stiefmoederlijk behandelt. Zo is Active Directory op functioneel niveau amper veranderd sinds de release van Windows Server 2016 en dat blijft zo met Windows Server 2022 die in de coulissen klaar staat.
Volgens Microsoft is Azure Stack HCI de strategische richting voor alle virtualisatie-innovatie als host. Daarnaast bestaan er ook Azure-edities van Windows Server met exclusieve functies om gebruikers nog meer richting de cloud te duwen. Het valt af te wachten hoe on-premises Windows Server-gebruikers zullen reageren op de verandering.
Wie benieuwd is naar alle nieuwigheden in Windows Server 2022, kan hier onze uitgebreide lijst doornemen. De versie is RTM (Release To Manufacturing) en wordt later dit jaar verwacht naast de lancering van Windows 11.