Wifi wordt sneller en stabieler met Wifi 6E, als de wet het toelaat

De Wifi Alliance lanceert een nieuwe standaard en branding voor toestellen die met het Wifi 6-protocol over de 6 GHz-band overweg kunnen. Wifi 6E-toestellen krijgen dankzij het extra spectrum meer bandbreedte en zijn beter gewapend tegen storing.

De Wifi Alliance lanceert Wifi 6E. Die variant van Wifi 6 kan overweg met de 6 GHz-frequentieband. Traditioneel gebruikt Wifi enkel 5 GHz en 2,4 GHz. De nieuwe band is opgedeeld in zeven 160 MHz-kanalen voor veeleisende toepassingen en 14 traditionelere 80 MHz-kanalen. Dankzij het extra spectrum krijgen Wifi 6E-toestellen toegang tot meer bandbreedte en dat is nodig om tegemoet te komen aan de steeds intensere vereisten van videostreaming en VR in hoge resoluties.

Minder storing

6 GHz is een onverzadigd stuk van het radiospectrum, wat betekent dat de nieuwe kanalen minder te maken krijgen met storing. Dat geldt ook voor 5 GHz, al zorgt de alomtegenwoordigheid van compatibele toestellen er tegenwoordig voor dat dat voordeel kleiner wordt. 2,4 GHz is notoir gevoelig voor storing door onder andere naburige routers maar ook Bluetooth en zelfs een microgolfoven.

6 GHz heeft als theoretisch nadeel dat de hogere frequentie sneller geabsorbeerd wordt door de omgeving. In de praktijk zorgt nieuwe technologie zoals beamforming er echter voor dat de prestaties op hogere frequenties vaak toch beter zijn dan via het 2,4 GHz-spectrum. Dat geldt voor 5 GHz en is vermoedelijk ook waar voor 6 GHz.

Compatibiliteit

Kijk je uit naar nieuwe endpoints en routers, dan is het een goed idee om Wifi 6E-gecertificeerde hardware te kopen wanneer die beschikbaar komt. Uiteraard moeten zowel router als cliënt compatibel zijn met de nieuwe standaard. Oude hardware blijft natuurlijk gewoon werken. Wifistandaarden zijn traditioneel achterwaarts compatibel met hun voorgangers. De verbinding zal dan gewoon over 2,4 GHz of 5 GHz lopen.

Wifi 6 is nog maar net gelanceerd. Heb je nog nooit van de standaard gehoord, dan is dat te vergeven. De Wifi Alliance introduceerde de nieuwe marketingnaam pas vorig jaar ter vervanging van de officiële naamgeving voor de standaard. Wifi 6 is eigenlijk 802.11ax, Wifi 5 ging voorheen door het leven onder de noemer 802.11ac. Naast herkenbaarheid mikte de alliantie op eenvoudigere branding. Wifi 6E past niet meteen in dat plaatje: Wifi 6 is nog maar net uit of de naamgeving wordt al extra complex gemaakt met een variant. Het had logischer geweest op 6 GHz-compatibiliteit van het begin af aan mee te integreren om toekomstige verwarring te vermijden, maar dat is dus niet gelukt.

Wetgeving

Wanneer de eerste Wifi 6E-toestellen op de markt verschijnen, is nog onduidelijk. Het gebruik van een nieuwe spectrumband moet immers conform met de wetgeving gebeuren. België volgt daar net als de andere Europese lidstaten het CEPT (de Europese versie van het BIPT). Bij het CEPT loopt momenteel een studie over de technische voorwaarden voor het gebruik van de 6 GHz-band voor Wifi. Dat rapport zal in principe in juli van dit jaar klaar zijn. Europa zal vervolgens op basis van het verslag een bindende beslissing nemen rond het gebruik van de frequentie.

Is die beslissing positief, dan moet ons land ze nog vertalen in Belgisch recht door een aanpassing van de telecomwet en het Radiocom-KB, laat het BIPT bij monde van woordvoerder Jimmy Smedts aan Techzine weten. Zo’n aanpassing zou 6 GHz dan officieel vrijstellen van licenties, wat het vrij gebruik in routers mogelijk maakt. Het zal zelfs in het beste geval dus nog even duren voor Wifi 6E überhaupt legaal is bij ons.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home