Wereldprimeur: Proximus en Nokia halen 25 Gbps-snelheid over fiberlijn in Antwerpen

proximus glasvezel

Tijdens een persconferentie in het Antwerpse Havenhuis activeren Nokia en Proximus ’s werelds snelste fibernetwerk. Het gaat om een live netwerk gebaseerd op de 25G PON-technologie van Nokia.

Passieve optische netwerken (PON) worden vandaag grotendeels gebruikt voor gigabitsnelheden, Gigabit PON (GPON). Tussendoor wordt er occasioneel 10 gigabit PON uitgerold (XGS-PON), maar daar ligt de limiet. Tot vandaag, want Proximus en Nokia presenteren trots de wereldprimeur van 25 gigabit PON (25G PON) in Antwerpen op een live netwerk. Het is een belangrijke stap in het streven naar steeds performantere netwerken in termen van snelheid, capaciteit en latency.

25G PON toont het potentieel van fiber (glasvezel) waarvan Proximus vandaag nog maar een fractie van benut wanneer je één van de gelukkigen bent met een aansluiting. De telecomprovider verwacht dat tegen 2022 symmetrische snelheden mogelijk zijn, zowel 25 Gbps download als 25 Gbps upload. Hiermee wil Proximus klaar zijn voor de nieuwste innovaties het komende decennium.

25G PON-netwerk

Guillaume Boutin, CEO van Proximus: ‘De activering van het eerste 25G PON-netwerk ter wereld geeft gestalte aan onze ambitie om een trendsetter te zijn en een referentieoperator te worden in Europa en, waarom niet, in de hele wereld. Samen met Nokia hebben we een technologische doorbraak gerealiseerd die een belangrijke motor zal worden voor de digitale economie en de maatschappij waar wij voor staan.”

Samen met Nokia hebben we een technologische doorbraak gerealiseerd die een belangrijke motor zal worden voor de digitale economie en de maatschappij waar wij voor staan.

Guillaume Boutin, CEO van Proximus

Federico Guillén, President Network Infrastructure bij Nokia, wijst naar het belang van de nieuwe Nokia Quillion-chipset die de technologie mogelijk maakt. “Quillion werd sinds zijn lancering vorig jaar al door meer dan 100 operatoren in gebruik genomen. Alle operatoren die vandaag de op Quillion gebaseerde GPON- en XGS-PON-oplossing implementeren, beschikken bovendien over de mogelijkheden om gemakkelijk te evolueren naar 25G PON.”

Ook Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, tekent present op de wereldprimeur in zijn stad. “Antwerpen is naast wereldhaven en welvaartsmotor ook de referentiestad voor het Internet of Things. De digitale snelwegen die we vandaag aanleggen, bereiden ons dus voor op de noden van morgen. En dat is niet enkel goed nieuws voor technologiefanaten, maar ook voor onze economie en bijgevolg onze welvaart en ons welzijn.”

Fiberklaar start in Geel

Proximus zet vol in op fiber in België en wil tegen 2028 1,5 miljoen Vlaamse woningen van glasvezel voorzien. Het netwerk zal open zijn, en wordt dus geen exclusief eigendom van Proximus. Zo kunnen ook andere partijen van de infrastructuur gebruik maken om een eigen internetaanbod naar klanten te brengen. De voorwaarden om van de infrastructuur gebruik te maken zijn voor iedereen gelijk, al voorziet Proximus als enige vanaf dag één een aanbod.

lees ook

België verschijnt voor het eerst op Europese glasvezelranking

Eind vorig jaar kondigde Proximus een samenwerking met het Zweedse EQT Infrastructure aan. De twee zetten een joint venture op om de uitrol van glasvezel in ons land te versnellen. Onder de naam Fiberklaar investeert het 2,5 miljard euro in de uitrol van het fibernetwerk. Geel is een van de eerste steden waar Fiberklaar aan de slag gaat met ‘Fiber to the Home’, kortweg FTTH, om bedrijven en woningen aan het fibernetwerk te connecteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home