VS willen dat TSMC chips buiten Taiwan gaat maken

TSMC

De VS willen TSMC overtuigen om een chipfabriek in eigen land te openen. De chipgigant is gevestigd in Taiwan, waar de Amerikanen vrezen voor Chinese beïnvloeding van het productieproces.

De VS vertrouwen China voor geen haar, en met die achterdocht wordt chipbouwer TSMC nu geconfronteerd. TSMC is de grootste onafhankelijke chipbakker ter wereld. Het Taiwanese bedrijf bouwt in zijn fabrieken microchips van ontwikkelaars zonder eigen fabrieken: in casu iedereen behalve Intel en Samsung. Klanten zijn onder andere Qualcomm en AMD, maar ook het Amerikaa,se defensiebedrijven. Zo worden chips die in de F-35 van Lockheed Martin zitten momenteel in Taiwan gebakken. Zo is ook ons land onrechtstreeks betrokken, aangezien dat gevechtsvliegtuig de Belgische F-16’s moet opvolgen.

Fabriek in de VS

De VS suggereerden eerder al dat TSMC een fabriek op het Amerikaanse vasteland moest openen, maar die vraag viel op dovemans oren. De Taiwanezen hoeven naar niemands pijpen te dansen, aangezien ze een quasi-monopolie hebben. Intel bakt vrijwel enkel voor zichzelf en Globalfoundries heeft niet de technische capaciteiten van TSMC, zodat enkel Samsung als realistische concurrent overblijft. Dat Koreaanse bedrijf focust zich dan weer in hoofdzaak op eigen hardware en geheugenproductie. TSMC is met andere woorden incontournable, zelfs voor de Amerikaanse defensie.

Op een nieuwe vraag van de VS reageert het bedrijf genuanceerder. De Amerikanen lieten intussen duidelijk blijken dat ze vooral inzitten met hun defensie, en het dus niet noodzakelijk gaat op jobcreatie binnen de VS. TSMC sluit niet uit dat het ooit een fabriek in de VS zal openen, al geeft het aan daar momenteel geen plannen te hebben. Nee blijft dus nee, maar de tweede weigering is beleefder dan de eerste. De vraag net als de desinteresse van TSMC illustreren hoe gecentraliseerd het chiplandschap vandaag is, en hoeveel macht en verantwoordelijkheid er bij de chipbakkers ligt. Gezien de waanzinnig hoge instapprijs voor het opzetten van een high tech-chipproductielijn zal daar niet meteen verandering in komen.

Lees ook: Wat je moet weten over processors en nanometers, over de impact van geavanceerde productietechnieken voor chips op de prestaties ervan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home