Vijf mobiele operatoren goedgekeurd voor 5G-veiling

5G antenne

De namen van de laureaten worden pas na de veiling kenbaar gemaakt. Vermoedelijk gaat het over Telenet, Proximus, Orange, Citymesh en een nog onbekende vijfde speler.

Update 21/06: De 5G-veiling is afgerond. Alles details kan je hier terugvinden. Telenet, Orange, Proximus en Citymesh melden zich voor het complete pakket met 2G, 3G, 4G en 5G. NRB focust enkel op het 5G-pakket.


Origineel bericht: Vijf mobiele providers hebben hun kandidatuur ingediend voor de 5G-veiling in juni 2022. De namen worden door het BIPT nog niet bekend gemaakt, maar de regulator heeft ze alle vijf ontvankelijk verklaard. Per radiofrequentieband worden specifieke eisen bepaald zoals minimumsnelheid per frequentieband, territoriale dekkingsverplichtingen en gereserveerd spectrum voor nieuwe en bestaande spelers.

Na een gewonnen veiling krijgt de mobiele provider een vergunning om binnen de toegewezen radiofrequenties een nationaal netwerk aan te leggen of verder te exploiteren bij een bestaand netwerk.

Beschikbare frequenties

Het BIPT organiseert drie veilingen:

  • 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz voor 2G-, 3G- en 4G-toepassingen. Deze worden momenteel al actief gebruikt door mobiele operatoren. Vijf kandidaturen werden ingediend en goedgekeurd.
  • 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz voor 5G-technologie. Het gaat hier om nieuwe frequentiebanden.

De frequentiebanden tussen 3400 MHz en 3800 MHz zijn de belangrijkste voor 5G omdat het hier om de capaciteitsband gaat. Vijf kandidaturen werden ingediend en goedgekeurd. De 700 MHz-band voor 5G-bereik is belangrijk om een landelijke dekking te behalen. Voor beide veilingen werden alle kandidaten ontvankelijk verklaard.

De 1400 MHz-band is de enige waar maar drie providers een kandidatuur hebben ingediend. Die wordt voornamelijk gebruikt voor extra downloadcapaciteit bij hogere volumes.

Het BIPT houdt een simultane veiling van meerdere rondes per opbod, vergelijkbaar met eerdere spectrumveilingen in België. Alle operatoren nemen geanonimiseerd deel aan de veiling in juni 2022. Pas na de toekenning van spectrum maakt het BIPT de namen bekend. Het geveilde spectrum wordt toegekend voor 20 jaar.

Vierde telecomspeler

Het BIPT voorziet met de veiling ruimte voor de komst van een vierde operator. De kans is groot dat Citymesh (samen met Cegeka) daar interesse voor zal tonen. Dat bedrijf steekt zijn ambitie om de concurrentie aan te gaan met Telenet, Proximus en Orange niet onder stoelen of banken. De drie grote operatoren plannen vanzelfsprekend ook om opnieuw hun deel van de koek te kopen.

Orange test al meer dan een jaar 5G-sites in België waaronder aan de Antwerpse haven en heeft vandaag al een 5G-optie voor zijn klanten. Telenet wil ook snel regio’s aansluiten op mobiele 5G-netwerken en test al bijna een jaar een groot 5G-netwerk in Leuven met imec en KU Leuven. Proximus heeft vandaag al een 5G-innovatieplatform voor bedrijven en lanceerde in 2020 al als eerste een pseudo 5G-optie voor alle klanten.

De vijfde kandidaat is vandaag nog voer voor speculatie. Het Franse Free is een potentiële kandidaat als low-costprovider, maar er zijn ook andere kandidaten.

In Frankrijk was de veiling goed voor 2,8 miljard euro terwijl in Italië de opbrengst klom naar 6,5 miljard euro. In België wordt de opbrengst op 800 miljoen euro geschat.

Politieke soap

De veiling wordt het sluitstuk van een trieste soap, waarbij nutteloze politieke discussies de uitrol van 5G in ons land met ongeveer drie jaar hebben vertraagd. De federale regering en die van de deelstaten raakten het niet eens over de geldverdeling van de veiling en zagen het destijds niet zitten om de centen eerste te innen en achteraf pas te verdelen. Dat stelde toenmalig minister voor Telecom in 2019 nochtans wel voor.

Na drie jaar van nonsens, doorspekt met smeekbeden van operatoren om de veiling te regelen, besliste de huidige regering alsnog om de geschatte opbrengst van 800 miljoen op een aparte rekening te plaatsen en de verdeling later te regelen. Met de kogel door de kerk kon het Koninklijk Besluit (KB) dat de veiling autoriseert, eindelijk worden gestemd en gepubliceerd. Gelukkig konden Belgische operatoren de afgelopen jaren wel al aan de slag met proefprojectenmet dank aan het BIPT.

Overschot naar private 5G-netwerken

Na die veiling wordt er gekeken of er nog spectrum vrij is in de 3.400 MHz – 3.800, MHz-band. Is dat het geval, dan komt er een KB voor private netwerken. Aanbieders zoals NTT, AWS en Cisco zien heel wat brood in private 5G-netwerken met kant-en-klare as-a-Service-diensten, maar kunnen vandaag nog niets betekenen in België.

“In België is altijd een vergunning nodig voor een 5G-netwerk”, bevestigt Jimmy Smedts, woordvoerder van het BIPT, aan ITdaily. Ook wanneer er geen frequentiebanden meer beschikbaar zijn na de veiling, wil ons land private 5G-netwerken mogelijk maken. “In dat geval zullen we de band 3.800 MHz – 4.200 MHz openstellen voor lokale 5G-netwerken”, zegt Smedts. “Ook daarvoor moet dan een KB worden uitgewerkt en ook voor die netwerken zal steeds een vergunning nodig zijn.”


Update 22/03 17u: Het Waalse NRB, ICT-dochter van Ethias, is de vijfde kandidaat voor de 5G-veiling. Klik hier voor meer informatie.

lees ook

De controverse voorbij: is 5G gevaarlijk of niet?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home