Vierde Belgische mobiele operator kan nu al rekenen op nationale dekking

5G antenne

Het BIPT deelt mee dat de nieuwkomer de optie heeft gelicht op het volledige pakket aan radiospectrum, dus zowel 5G, 4G, 3G als 2G.

Vorige week raakte bekend dat er vijf kandidaten meedingen naar radiospectrum naar de langverwachte 5G-veiling in juni. Telenet, Proximus, Orange en Citymesh hadden vooraf al hun ambitie duidelijk gemaakt dat ze willen bieden, met het Waalse NRB als verrassende vijfde. Telecomregulator BIPT noemt zelf geen namen in zijn aankondiging.

De regulator maakt nu via Belga bekend dat één van de twee nieuwkomers al een deel van het spectrum heeft gekocht tegen een vooraf vastgelegde prijs van 83,34 miljoen euro. Het starterspakket met radiospectrum in de verschillende radiofrequentiebanden maakt zowel 5G- alsook 2G-, 3G- en 4G-toepassingen mogelijk. Het garandeert ook een nationale dekking over heel België binnen de verschillende licenties.

Dit starterspakket wordt door het BIPT beschikbaar gesteld zodat nieuwkomers tijdens de veiling niet worden uitgeboden door bestaande spelers. Het gaat wel maar over een deel van het spectrum binnen elke frequentieband, de vijf kandidaten zullen nog steeds moeten bieden voor de rest van de capaciteit.

De drie huidige mobiele operatoren, Orange, Proximus en Telenet, hebben elk ook al 73 miljoen euro betaald om een deel van het spectrum te reserveren voor nationale dekking.

Citymesh als vierde kandidaat?

Het BIPT noemt bij de verduidelijking van de vierde mobiele operator met nationale dekking opnieuw geen namen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Citymesh. Het bundelde vorig jaar de krachten met IT-specialist Cegeka, dat eerder al het Waalse Gridmax heeft overgenomen. Citymesh zei vorig jaar dat het interesse had in het volledige spectrumpakket en stelde zich zo prominent op als volwaardige vierde telecomspeler.

Mitch De Geest, CEO van Citymesh, laat in het midden of het bedrijf nu al spectrum heeft gereserveerd. “Ik kan op dit moment alleen herhalen dat we een significante rol willen spelen in het telecomlandschap van de toekomst in België”, zegt hij aan Belga.

lees ook

Vijf mobiele operatoren goedgekeurd voor 5G-veiling

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home