Belgische consument hoopt nog op snelle 5G-uitrol binnen het jaar

5G

De Belgische consument is klaar voor de intrede van het snellere 5G in ons land en gelooft dat het hem of haar op korte termijn voordelen zal opleveren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van telecomleverancier Ericsson, dat vandaag werd voorgesteld.

Het ConsumerLab van Ericsson deed een rondvraag bij 35.000 smartphonegebruikers wereldwijd in 22 landen. Daarbij werden ook 2.000 Belgische gebruikers bevraagd, die samen ongeveer 5 miljoen smartphonegebruikers in ons land vertegenwoordigen.

Het lijkt door het politieke gekibbel rond de noodzakelijke spectrumveiling weinig waarschijnlijk, maar vier op tien Belgen hoopt dat 5G het komende jaar beschikbaar zal zijn in ons land. Ze wijzen daarvoor in de eerste plaats op de kwaliteit van de huidige netwerken, die niet aan de verwachtingen voldoet.

“België haalt uitstekende pieksnelheden op 4G, maar de ervaring is inconsistent. De consument vraagt om meer betrouwbaarheid”, meent Jasmeet Sethi, hoofd van het Ericsson ConsumerLab, die het onderzoek leidde. 30 procent van de Belgische respondenten geeft aan dat hun 4G-verbinding tekort schiet op erg drukke plaatsen. 42 procent vindt de gemiddelde snelheid die ze ervaren bovendien nog niet hoog genoeg.

Ook de hoge prijzen die we in ons land voor breedbandinternet betalen, spelen volgens Sethi een rol. Met name de bundel met digitale tv wordt steeds meer als een probleem gezien. Eén op vijf respondenten vindt dat zo’n bundel te weinig waarde biedt voor zijn prijs, en zou liever voor een combinatie van internet met streamingdiensten zoals Netflix betalen. Nieuwe formules voor 5G-thuisinternet kunnen daar volgens Sethi op inspelen.

Onderscheidende factor

Een kwart van de Belgische smartphonegebruikers zegt nu al bereid te zijn om een 5G-compatibele smartphone te kopen zodra deze toestellen beschikbaar zijn. Bovendien geven deze gebruikers aan dat ze binnen het half jaar van mobiele operator zouden veranderen als hun huidige provider 5G niet inschakelt van zodra het in ons land kan.

“5G zal een onderscheidende factor zijn voor de Belgische operatoren”, zegt Sethi, “maar de huidige tariefplannen waarbij mobiele data per gigabyte wordt aangerekend, zullen op termijn moeten worden vervangen.” Ericsson voorspelt dat het gemiddelde mobiele dataverbruik in België onder invloed van nieuwe 5G-toepassingen kan oplopen tot 35 GB per maand in 2025, ofwel 14 tot 16 keer zoveel als vandaag het geval is. “Voor 1 op 5 gebruikers kan dat zelfs oplopen tot 80 GB of meer per maand”, weet Sethi.

Mobiele tariefplannen op basis van prijs per gigabyte worden in zo’n realiteit onhoudbaar. Daar staat tegenover dat de Belgische consument wel bereid is om een premium te betalen voor nieuwe 5G-toepassingen. Gemiddeld zo’n 8 euro extra per maand. Denk daarbij aan extra hoge snelheden in 5G-hotzones, immersieve AR-ervaringen bij bijvoorbeeld sportwedstrijden of smart connected home services.

Vitale infrastructuur

Rémi de Montgolfier, kersvers general manager van Ericsson BeLux, had tijdens de presentatie van het onderzoek een niet mis te verstane boodschap voor de politiek. Hij ziet de geschiedenis zichzelf herhalen. Net als ten tijde van de uitrol van 4G wordt er in België en Europa veel gepraat over de mogelijkheden, maar blijft de infrastructuur achter op de Verenigde Staten en Azië.

“Het is tijd om de komst van 5G in België te versnellen. 5G moet gezien worden als een vitale nationale infrastructuur, net zo belangrijk als treinen, havens of luchthavens. 5G presenteert een nieuw ecosysteem voor innovatie dat ons allen ten dienste zal staan en waar we allemaal van zullen profiteren”, besluit de Montgolfier.

De studie en oproep van Ericsson om snel werk te maken van 5G zijn natuurlijk niet verrassend. Samen met Huawei en Nokia is Ericsson één van de belangrijkste leveranciers van 5G-infrastructuur. Na jaren ontwikkeling is de tijd rijp voor deze bedrijven om munt te slaan uit hun investering. De potentiële impact van nieuwe 5G-toepassingen voor zowel bedrijven als consumenten kan niet worden ontkend, maar het is niet de enige standaard voor het netwerk van de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home