Twee nieuwe drijvende datacenters voor VS en Frankrijk

Nautilus bouwt twee nieuwe drijvende datacenters, waarvan er ééntje naar Europa komt. De dingen moeten een kleinere ecologische impact hebben dan traditionele datacenters.

Nautilus Data Technologies gaat twee nieuwe drijvende datacenters bouwen. Daar is het bedrijf in gespecialiseerd. Eén datacenter komt in de VS nabij Los Angeles, het andere is voor Europa en zal bij Marseille voor anker liggen. Drijvende datacenters zijn een relatief nieuw concept met verschillende voordelen, waarvan een kleinere ecologische impact er één is.

Waterkoeling

De drijvende datacenters van Nautilus maken immers gebruik van waterkoeling. Binnenin gebruikt het datacenter een gesloten systeem gebouwd rond vloeistofkoeling, waarvan de warmte via een warmtewisselaar wordt uitgewisseld met gefilterd zee- of rivierwater. Nautilus claimt dat dat water met minimale opwarming terug bij de bron terecht komt.

lees ook

Onderwater-datacenters voor eind dit jaar realiteit

Koeling is in de regel een erg energie- en vaak ook waterintensieve bezigheid die mee verantwoordelijk is voor de grote voetafdruk van datacenters. Door een site op het water te bouwen, gaat die impact achteruit.

Glasvezelknooppunt

Verder geven de drijvende datacenters flexibiliteit wat locatie betreft. Zowel de installatie in de VS als die in Marseille zullen vlakbij grote glasvezelknooppunten liggen. Dat zorgt ervoor dat ze met minimale latency van over de hele wereld bereikbaar zijn.

Marseille is de op één na grootste markt voor datacenterdiensten in Frankrijk. Hervé Martel, CEO van de haven van Marseille, geeft in The Register aan dat de stad opzoek was naar een nieuw datacenter maar dan één dat goed scoort inzake duurzaamheid. De  datacenters moeten in principe binnen het jaar operationeel zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home