TSMC begint 5 nm-productie in april

TSMC is al jaren de grootste als het op het bakken van andermans designs aankomt. Het Taiwanese bedrijf investeert jaar na jaar zwaar om dat zo te houden.

TSMC zou volgende maand zijn 5 nm-productieband in volume opstarten. De vraag naar het nieuwe bakproces is echter zo groot dat de toekomstige capaciteit nu al helemaal is uitverkocht.

TSMC moet zijn 5 nm-bakproces nog lanceren op volume, maar dat heeft klanten niet tegengehouden om de beschikbare capaciteit al vol te boeken. Volgens Digitimes zou de 5 nm-productielijn in de loop van april worden opgestart. Naar alle waarschijnlijkheid is Apple één van de eerste grote klanten.

TSMC 5 nm komt ongeveer twee jaar na de opstart van 7 nm, maar presteert net onder de wet van Moore. 5 nm brengt een verhoging van de transistordensiteit met een factor van ongeveer 1,84 met zich mee, terwijl Moore een verdubbeling vereist. Dat gezegd zijnde is 5 nm een belangrijke stap voorwaarts waarmee TSMC zijn leiderspositie tegenover Intel cementeert.

Anderhalf jaar lang kampioen

Zoals eerder al aangehaald is wat Intel 10 nm noemt vergelijkbaar met de 7 nm van TSMC. Intels meest geavanceerde proces staat dus op hetzelfde niveau als dat van TSMC. Dat verandert met de overstap naar 5 nm: TSMC zal een onbetwistbare leiderschapspositie innemen en die handhaven tot Intel met het eigen 7 nm-proces kan komen. Dat zal vergelijkbaar of zelfs net beter zijn dan TSMC 5 nm, maar staat pas voor eind volgend jaar gepland.

Dat betekent dat TSMC ongeveer anderhalf jaar lang ‘s werelds meest geavanceerde chips kan bakken. Dat is goed nieuws voor concurrenten van Intel en dan vooral AMD. Dat kan in zijn strijd tegen Intel genieten van de efficiëntie- en snelheidsvoordelen die het proces garanderen en los staan van de gebruikte chiparchitectuur.

Verward over de verschillende processen, hoe ze met elkaar vergelijken en wat de echte impact op chipprestaties is? Lees dan zeker volgend stuk: Wat je moet weten over processors en nanometers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home