Telewerk zet verouderde netwerkinfrastructuur onder druk

netwerk

Bijna de helft van de netwerktoestellen van Europese organisaties zijn verouderd of achterhaald. De piek in het bandbreedteverbruik als gevolg van het massale werken op afstand zet de netwerk- en beveiligingsinfrastructuur van bedrijven onder druk.

Dat is de conclusie van het recente Global Network Insights Report van NTT Ltd. Het rapport is gebaseerd op data uit technologie-assessments bij meer dan 1.000 klanten, goed voor ruim 800.000 netwerktoestellen. Gemiddeld 45,6 procent van die toestellen blijkt verouderd. In 2017 was dat nog maar amper 12 procent.

NTT Ltd. concludeert dat naarmate bedrijven hun toepassingen meer naar multi-cloudomgevingen overzetten, de investeringen in de cloud zwaarder wegen dan die aan de eigen on-premises infrastructuur. De upgradecycli vertragen, waardoor het aantal verouderde en ongepatchte netwerktoestellen – en bijgevolg ook het risico – toeneemt.

Verouderde toestellen hebben gemiddeld dubbel zoveel kwetsbaarheden per toestel. Het risico neemt bovendien verder toe wanneer de hardware gedurende zijn levenscyclus nooit of slecht geüpdatet wordt.

Impact Covid-19

De uitbraak van het coronavirus en daaropvolgende piek in bandbreedteverbruik als gevolg van het massale thuiswerken bovenop die bestaande uitdagingen, zorgen voor een perfecte storm waarin de de beveiligings- en netwerkinfrastructuur van organisaties onder enorme druk wordt gezet. Bedrijven zullen hun strategieën dus moeten herzien.

“We verwachten een strategiewijziging van een focus op business continuity naar een voorbereiding op de toekomst, naarmate de lockdown begint te versoepelen”, vertelt Rob Lopez, Executive Vice President voor Intelligent Infrastructure bij NTT Ltd. “De netwerkinfrastructuur moet zodanig worden aangepast en beheerd dat ze onverwachte pieken aankan. Hiervoor moeten cloud- en on-premises infrastructuur herbekeken worden.”

Nieuwe normaal

Veel bedrijven zullen afstandswerken blijven omarmen en op kantoor worden werkplekken slim ingericht om social distancing mogelijk temaken. Ook open offices en co-workingruimtes zijn in opmars, waardoor draadloze connectiviteit aan belang toeneemt in de netwerkarchitectuur. Bedrijven zullen hun netwerk moeten herinrichten op korte, middellange en lange termijn om zich aan dit nieuwe normaal aan te passen, waarbij mensen werken vanop afstand, eender wanneer en op eender welk toestel.

“Het [netwerk] moet alomtegenwoordig, flexibel, robuust en beveiligd zijn om het vlot te kunnen aanpassen aan gewijzigde bedrijfsomstandigheden en tegelijk de maturiteit van de operationele ondersteunende omgeving te verbeteren. Bedrijven die in hoge mate netwerkautomatisering en -intelligentie gebruiken om de operationele omgeving te optimaliseren zullen een significant concurrentieel voordeel genieten en, volledig veilig, de voordelen van de cloud-economie kunnen benutten”, besluit Lopez.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home