Synology forceert eigen schijven in enterprise-hardware

synology

NAS-specialist Synology werkt voortaan met een lijst van gevalideerde schijven voor zijn enterprise-hardware. Die lijst is niet erg lang en bevat vrijwel exclusief de pas geïntroduceerde eigen HDD’s.

Wil je een enteprise-product van Synology kopen zoals de 12 bay RackStation RS3621xs+? Dan stop je daar maar beter HDD’s van Synology zelf in. Die dubieuze boodschap verspreidt de Taiwanese NAS-specialist met zijn nieuwe compatibiliteitslijst. De fabrikant kondigde pas de eigen HAT5300-reeks van eigen HDD’s aan en wil klanten nu forceren om die te gebruiken in zijn high end-producten.

HAT5300

Synology laat weten dat technische ondersteuning alleen aan de orde is voor hardware die op de compatibiliteitslijst staat. Op die lijst vinden we vrijwel exclusief Synology-schijven van onder andere de HAT5300-reeks. Marktleiders Seagate en Western Digital zijn vertegenwoordigd met ieders één schijf van amper 4 TB. Toshiba krijgt er twee, van respectievelijk 3 TB en 4 TB. Zoek je meer capaciteit, dan moet je bij de HAT5300-reeks aankloppen.

Zoals we in onze aankondiging opmerkten, maakt Synology zelf geen harde schijven. Het vertrouwt in de plaats daarvan op hardware van Toshiba die het van eigen firmware voorziet. Die firmware moet volgens Synology voor betere prestaties in de RackStation zorgen.

Getroffen toestellen

Voorlopig zijn er drie toestellen waarvoor het nieuwe beleid geldt: de RackStation RS3621xs+, de RackStation RS3621xs en de RS4032XS+. Dat zijn volwaardige server-equivalenten met Xeon-chips aan boord. Synology concurreert ermee met serverfabrikanten zoals HPE, Dell en Lenovo. Die grote namen laten uiteraard wel schijven van de HDD-marktleiders in hun hardware toe, omdat het vreemd is om zoiets te verbieden. Seagate, Western Digital en ook Toshiba hebben immers een heel portfolio van HDD’s op maat van servers die hun dienst bewijzen in menig datacenter.

lees ook

Synology lanceert eigen harde schijven met capaciteit tot 16 TB

Dat de HAT5300 misschien iets beter presteert met de eigen firmware, is goed mogelijk. Dat is echter geen reden om het gebruik van kwaliteitsvolle enterprise-schijven van echte fabrikanten te verbieden. Synology moet in het segment al opboksen tegen de grote namen uit de serverwereld. Het is vreemd dat de fabrikant die strijd aangaat met een zelf opgelegde handicap.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home