Smeltende ijskappen leggen nieuwe routes voor onderzeese kabels bloot

ijsbreker

Nadat de smeltende ijskappen reeds nieuwe routes voor de zeevaart hebben blootgelegd, ziet nu ook de telecomindustrie een opportuniteit in dit gevolg van de klimaatverandering om nieuwe onderzeese kabels aan te leggen.

Doordat nieuwe zeestraten in de poolgebieden toegankelijker worden, is het ook eenvoudiger om in deze gebieden onderzeese datakabels aan te leggen. Die kunnen bijvoorbeeld een snellere weg bieden voor communicatie tussen Europa en Oost-Azië. Dat kan interessant zijn voor high-frequency trading op de beurs, sneller verkeer van en naar datacenters, en een lagere latency op communicatie tussen geconnecteerde fabrieken.

De voorbereidingen voor zo’n eerste kabel zijn zelfs al aan de gang, zo meldt Bloomberg. Het Finse overheidsbedrijf Cinia Group Oyj zou van plan zijn om binnenkort een aankondiging te doen over de projectfinanciering van een 10.000 kilometer lange kabel tussen Europa en China en Japan. De aanleg zal een jaar tot zestien maanden in beslag nemen, met een totaal prijskaartje tussen 700 miljoen en 1 miljard euro.

100 milliseconden

De kabel moet 1.500 tot 2.000 kilometer korter worden dan bestaande verbindingen tussen de twee regio’s. Dat zou zich vertalen in een snelheidswinst van om en bij 100 milliseconden. Dat lijkt minimaal, maar is in datacommunicatie significant. Een studie van Akamai uit 2017 stelde vast dat een vertraging van 100 milliseconden op de laadtijd van een website al kan leiden tot 7 procent minder conversies.

De nieuwe kabel zou bovendien aannemelijk betrouwbaarder kunnen zijn dan de kabels die door de Indische Oceaan lopen. Die blijken gevoelig aan onderbrekingen, met name op knelpunten zoals het Suezkanaal en de Straat van Malakka, waar ze af en toe beschadigd worden door uitgeworpen ankers van passerende schepen.

Cinia hoopt dat de kabel een aanmoediging kan zijn voor bedrijven als Google, Microsoft en Amazon om datacenters in Noord-Scandinavië te bouwen. Daarnaast mikt het op Europese en Aziatische fabrikanten die hun wereldwijde sites in realtime met elkaar willen verbinden. De kabel zal bijvoorbeeld inhaken op een reeds bestaande kabel tussen Finland en Duitsland.

Russisch risico

Bloomberg benadrukt dat de Russische president Poetin in 2007 zijn economische en strategische invloed op het poolgebied heeft geclaimd, door twee mini-onderzeeërs onder de Noordpool te sturen en een Russische vlag op de zeebodem te planten. De aanleg van de kabel kan dus niet zonder Russische medewerking gebeuren.

Het zou niet de eerste keer zijn dat geheime diensten een tap zetten op onderzeese kabels om het dataverkeer af te luisteren. Cinia stelt evenwel dat het die cybersecuritybezwaren in overweging heeft genomen. Het bedrijf spreekt van een “neutrale infrastructuur”. De glasvezellijnen van de kabel die Europa met Japan verbinden, zullen gescheiden zijn van die tussen Rusland en Eurazië.

Gerelateerd: Onderzeese internetkabels bedreigd door stijgend zeeniveau

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home