IoT-specialist Sigfox vraagt bescherming tegen schuldeisers en zoekt een overnemer

sigfox

Het netwerk van Sigfox loopt over 75 landen via 75 providers. In België is Engie M2M verantwoordelijk voor de technologie. Sigfox is nu op zoek naar een overnemer.

Sigfox, een Franse IoT netwerkoperator die in 2010 het levenslicht zag, vraagt bescherming aan schuldeisers en zoekt een overnemer. De Sigfox netwerktechnologie haalde doorheen de jaren meer dan 300 miljoen dollar op via venture funding en werd in het verleden een technologie unicorn genoemd met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Volgens de Franse operator heeft de IoT-industrie flinke klappen gekregen door Covid-19 en vertraagde de verkoop van producten. Sigfox is op zoek naar een overnemer die de technologie verder wil ontwikkelen en alle huidige jobs wil behouden. De bescherming tegen schuldeisers is 6 maanden geldig, zo lang heeft Sigfox om een overnemer te vinden.

Hun IoT-netwerk is doorheen de jaren gegroeid naar 75 landen en evenveel operatoren. Het connecteert vandaag 20 miljoen objecten en verzendt 80 miljoen berichten per dag over één algemeen netwerk.

Sigfox en LoRaWAN

Volgens een statement aan TechCrunch is het huidige chiptekort een belangrijke boosdoener. De druk op elektronische componenten die veel duurder werden en een lager dan verwachte adoptiecyclus voor de technologie zorgen voor een te hoge schuldenlast.

Sigfox werd door heel wat prominente investeerders gesteund waaronder Salesforce, Intel, Samsung, NTT, SK Telecom en energiegroepen Total en Air Liquide. In België is Engie M2M in zee gegaan met Sigfox in 2015 om een nationaal dekkend IoT-netwerk uit te rollen. Het kreeg daarbij de hulp van Telenet om diens infrastructuur te gebruiken.

Grote concurrent LoRaWAN, uitgebaat door Proximus in België, ondervindt geen hinder. Sigfox en LoRaWAN hebben veel overeenkomsten, met het verschil dat Sigfox propriëtaire technologie is. Sigfox heeft als voordeel één groot netwerk, maar het nadeel van zo’n aanpak is nu ook ineens duidelijk. Het valt af te wachten of Sigfox een overnemer vindt en wat de toekomst van de technologie is.

Ben je benieuwd naar het IoT-landschap in België? Lees dan zeker onze uitgebreide analyse.

lees ook

Internet of Things in België: hoe ziet het netwerklandschap eruit?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home