Seagate maakt HDD die even snel is als SSD

Seagate kondigt een nieuwe harde schijf aan. De drive zou de snelste HDD ter wereld zijn en evenaart de snelheden van een SATA-SSD.

Seagate lanceert zijn Exos 2X18-reeks. Dat is een nieuwe harde schijf gericht op enterprises die transfersnelheden haalt op het niveau van een SSD. De drive komt in een 16 GB en een 18 GB-variant. Ze zijn aansluitbaar via SATA 6 Gbps of SAS 12 Gbps. De SATA-verbinding kan de nieuwe harde schijf maximaliseren dankzij sequentiële transfersnelheden van 545 MBps. Dat is vergelijkbaar met de snelheid die een SATA-SSD haalt.

RAID-0

De drives kunnen de transfersnelheid bovendien lang volhouden. Het is dus niet zo dat Seagate valsspeelt door een kleine cachebuffer te implementeren. De fabrikant gebruikt wel een ander trucje. In de behuizing zitten twee actuator-armen die de fysieke schijven lezen. Dat heeft in de praktijk ongeveer hetzelfde effect als wanneer je twee HDD’s combineert in RAID-0, met het verschil dat data in dit geval wel degelijk op één fysiek medium staat. De dubbele actuators werken parallel.

lees ook

Verkoop harde schijven blijft dalen

De prestaties zijn knap, maar daarmee evenaart de HDD niet over de hele lijn de capaciteiten van een SSD. Solid State Drives blijven immers veel sneller voor random I/O-opdrachten. Verwacht daarom niet dat je met deze HDD als systeemschijf plots de responsiviteit van een SSD-systeem krijgt.

Seagate communiceert nog geen beschikbaarheid en prijs. Wel laat het bedrijf weten dat de drives met vijf jaar garantie komen en een MTBF van 2,5 miljoen uur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home