SAS gebruikt IoT en analytics om bijen te redden

Bijenkorf Imker
-

SAS zet IoT en analytics in om de wereldwijde populatie aan bijen in stand te houden. Dat is belangrijk, want een vierde van wat we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen. In de VS wordt zelfs 75% van alle fruit, noten en groenten bestuift door bijen. Door technologie in te zetten voorkomen we dat bijenkolonies verloren gaan, iets wat momenteel in recordtempo aan het gebeuren is. 

De manier waarop imkers bijenkolonies bijhouden is enorm tijdrovend. Imkers controleren of het goed gaat met de bijenkoningin en kijken meteen of er potentiële problemen zijn die worden opgelost. Dankzij technologie kan dat proces enorm versneld worden. Bijenkorven kunnen worden geïntegreerd met Internet of Things devices die de nodige data rechtstreeks naar imkers streamen. 

Dankzij nieuwe SAS-analysetools wordt het hele proces rondom het controleren van bijenkorven nog eens vele malen makkelijker gemaakt voor imkers. De realtime data worden zo gemakkelijk om te begrijpen, waardoor zij snel en effectief kunnen handelen wanneer dat nodig is. Dankzij deze constante monitoring zijn imkers er snel bij wanneer er problemen zijn, wat helpt bij het instant houden van de populatie aan honingbijen. Dat proces heeft rechtstreekse gevolgen op onze wereldwijde voedselvoorzieningsketen. 

De data die worden verzameld van bijenkorven

Door bijenkorven te integreren met SAS IoT krijgen imkers rechtstreekse toegang tot waardevolle data. Imkers kunnen zo eenvoudig zien in welke korven er een potentieel probleem is. De IoT houdt onder andere de volgende data bij:

  • Gewicht. Als een bijenkorf gezond is, produceert het honing en neemt het gewicht toe. Een imker kan ingrijpen wanneer de korf gewicht verliest of er een groot verschil is in het gewicht tussen verschillende korven
  • Temperatuur en vochtigheid. De bijenkoningin moet warm genoeg zijn om de winter te overleven. Een ideaal klimaat voor de bijenkoningin zorgt ervoor dat er meer nieuwe bijen komen. De verzameling van data laat het zien wanneer er zorgwekkende schommelingen zijn in het klimaat.
  • Geluid. SAS-korven monitoren constant het geluid in de korf. Machine learning modellen geven aan wanneer er een afwijking is in het geluid. Het geluid dat bijen maken is een indicatie voor de gezondheid, het stress-niveau en de conditie van de zwerm en koningin.
  • Vliegactiviteit. Wanneer bijen veel in en uit de korf vliegen, betekent dat dat de korf gezond is. Analysetools omtrent het vliegpatroon helpen imkers begrijpen of de korf blij is of dat er problemen zijn.

Belangrijke technologie voor de voedselvoorraad

Elke korf heeft maar één koningin, waardoor haar leven onmisbaar is. Daarom moet zij goed in de gaten gehouden worden. Met de hand is dit enorm tijdrovend en daarbij verstoort het de bijen. Dankzij sensor technologie kunnen imkers de korven op afstand in de gaten houden, wat essentieel is om de wereld voedselvoorraad in stand te houden. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home