‘Sancties tegen Huawei maken hardware minder veilig’

Huawei

De sancties die de VS oplegde tegen Huawei omwille van vermeende beveiligingsproblemen zouden dergelijke problemen net in de hand werken, blijkt uit onderzoek van het VK.

Eerder dit jaar legden de VS Huawei nieuwe verregaande handelsrestricties op. De VS betichten Huawei al meer dan een jaar lang van spionage maar lieten vooralsnog na hun beweringen te staven met concreet bewijs. Onderzoek van het Verenigd Koninkrijk suggereert nu dat er geen echte problemen waren met Huawei maar dat die er omwille van de sancties van de VS wel kunnen komen.

Het VK is het eerste (geografisch) Europese land dat bezweek onder de Amerikaanse druk toen het eind mei aankondigde Huawei te zullen weren uit zijn telecominfrastructuur. Uit een rapport van het land blijkt nu dat de VS er met hun sancties voor zorgen dat de veiligheid van Huawei-hardware erop achteruitgaat. De Amerikanen ontzeggen het Chinese bedrijf immers de toegang tot belangrijke componenten en fabrieken om hun toestellen te bouwen. Daardoor moet Huawei op zoek naar alternatieven en die zouden onveiliger zijn.

Kostelijke affaire

De hele evolutie is nefast voor de uitrol van 5G, de kostprijs van de nieuwe netwerken en de economische groei gebonden aan de nieuwe technologie. Dat bleek pas nog uit een analyse die aantoont dat ons land tot wel 2,5 miljard euro aan economische groei kan mislopen wanneer de deelname van Huawei aan de concurrentiestrijd rond 5G gefnuikt wordt. Michaël Trabbia, CEO van Orange België, liet ook al duidelijk verstaan dat hij geen fan is.

Of Huawei-apparatuur echt onveiliger wordt door de sancties van de VS, is moeilijk vast te stellen. Het is logischerwijze geen goede zaak dat de telecomspecialist alternatieven moet zoeken voor bepaalde hardware. De ironie is dat de sancties zo vooral buitenlandse en zelfs Amerikaanse bedrijven treffen die dergelijke hardware zouden leveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home