Samsung werkt neurale processor die mensenbrein moet evenaren

Samsung zet sterk in op de ontwikkeling van zijn neurale processortechnologie. De chipbouwer wil een leidersrol op zich nemen en heeft als doel processors te bouwen die op het niveau van een menselijk brein functioneren.

Sinds Samsung vorig jaar een neural processing unit (NPU) inbouwde in zijn Exynos 9820 SoC heeft de fabrikant de smaak te pakken. Het Koreaanse bedrijf wil volop inzetten op de doorontwikkeling van de NPU naar chips die hun nut moeten bewijzen in verschillende domeinen. Zo wil Samsung de concurrentie aangaan met Nvidia en Qualcomm in de autosector maar kijkt het bedrijf ook naar het gebruik van zijn chips in de datacenters van morgen.

Hoge ambitie

Om die doelstelling tegen 2030 te verwezenlijken breidt Samsung zijn R&D-divisie flink uit. Het NPU-departement kijkt een vertienvoudiging tegemoet, tot 2.000 werkkrachten. Verder blijft Samsung iznetten op samenwerkingen met universiteiten en onderzoeksinstellingen om zo onderzoek in AI en deep learning te stimuleren.

De huidige NPU-technologie vormt de basis van Samsungs ambitie.Het hele project wordt getrokken door de System SLI-business en het Advanced Institute of Technology die samen Samsungs onderzoeksafdeling vormen. Het is de bedoeling om de NPU op termijn door te ontwikkelen tot onder andere een neuromorphische processor die moet functioneren op het niveau van het menselijk brein. Wat Samsung daar precies mee bedoeld en welke timing het zichzelf oplegt, is niet duidelijk.

NPU’s

NPU’s zijn een eigen categorie van chip, vergelijkbaar met een cpu of een gpu. Ze zijn geoptimaliseerd voor AI-gerelateerde workloads zoals inferentie. Met de opkomst van AI-gerelateerde toepassingen worden ook NPU’s steeds populairder, aangezien ze een energie-efficiëntere en snellere manier bieden om AI-algoritmes te draaien vergeleken met klassieke, niet geoptimaliseerde hardware.

Samsung zet erg in op chips. Het bedrijf haalt het gros van zijn winst al uit de semiconductorbusiness, maar die is met een enorme focus op flash-productie niet erg divers. Het bedrijf hoopt zijn bestaande capaciteiten in te zetten om zich te ontpoppen tot een volwaardige concurrent van Intel. Samsung heeft zo het potentieel de tweede grote speler te worden die chipdesign en IP combineert met hypermoderne fabricagecapaciteiten.

Gerelateerd: Samsung maakt honderd miljard vrij voor aanval op Intel en TSMC

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home