Samsung vindt opslagserver opnieuw uit met SSD met ethernetpoorten

Samsung plaatst ethernetpoorten rechtstreeks op een supersnelle SSD en maakt zo komaf met de nood aan extra hardware zoals cpu’s en netwerkinterfaces om de opslag in infrastructuur te integreren.

IT-innovatie gaat vandaag over flessenhalzen detecteren en weghalen. PCIe 4.0 flash-opslag is zo snel, dat er andere limiterende factoren zijn wanneer je dergelijke SSD-drives in een serveromgeving wil integreren. Doorgaans zitten de drives gehuisvest in opslagservers waar ze verbonden zijn met netwerkinterfaces en processors, om ze zo beschikbaar te maken voor andere servers en toepassingen. Dat zorgt echter voor bandbreedtebeperkingen die Samsung nu probeert op te lossen met een nieuwe SSD.

E-SSD

De zogenaamde E-SSD, aangekondigd tijdens de OCP Global Summit, heeft twee ingebouwde ethernetpoorten. Netwerkverbinding en de nodige verwerkingskracht zitten met andere woorden rechtstreeks aan de controller ingebouwd. De poorten zelf hebben een maximale bandbreedte van 25 Gbps en zijn zo sneller dan wat het gros van de traditionele interfaces kan voorzien. De combinatie van extra interface en cpu is niet meer nodig iom de drives aan te sturen.

De drives zijn nog in ontwikkeling, maar Samsung verklapt al dat ze wat prestaties betreft gesitueerd zijn rond1500K IOPS (4K random read). De grootste troef is echter schaalbaarheid. Combineer je 24 traditionele NVMe-drives tot een geheel, dan krijg je volgens cijfers van Samsung zelf een prestatiewinst van factor 7,5. Deze nieuwe NVMe over fabric-schijven leveren in een gelijkaardige situatie een prestatiewinst van 23x op.

EBOF

Samsung spreekt van ‘Ethernet Just a Bunch of Flash’ (EBOF) in contrast met Just a Bunch of Flash (JBOF) dat vandaag de voorkeur geniet. De drives komen in een 2,5 inch-vormfactor, logisch gezien de integratie van de ethernet-poorten. Naast snelheid en eenvoud brengen de E-SSD’s ook besparing naar het datacenter. Over prijs, beschikbaarheid of capaciteit is vooralsnog niets geweten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home