Samsung wil TSMC te snel af zijn met productie 2nm-wafers

2nm samsung tsmc

Samsung hoopt vanaf 2025 de massaproductie van 2nm-wafers te kunnen starten voor mobiele toestellen. Het startschot voor de race tegen TSMC is gegeven.

De Zuid-Koreaanse techreus deelde tijdens het Foundry Forum, dat plaats vond in de Amerikaanse stad San Jose, de toekomstplannen van de chipafdeling. Samsung startte in juni 2022 met de productie van 3nm-wafers en wil daar nu nog een nanometertje afpitsen. In de loop van 2025 zou de massaproductie van 2nm-wafers van start moeten gaan: eerst voor mobiele toestellen, een jaar later ook voor de HPC-markt.

De deadline van 2025 is niet toevallig gekozen door Samsung. Het Taiwanese TSMC maakte in april al de plannen bekend om in hetzelfde jaar met de productie van 2nm-wafers te starten. Samsung was enkele maanden eerder begonnen met het maken van 3nm-wafers en voor de volgende generatie is het weer de bedoeling TSMC te snel af te zijn.

Kleiner maar fijner

Hoe kleiner de wafer, hoe beter en vooral zuinig de chips presteren, is de algemene vuistregel. Samsung beweert zelf dat 2nm-wafer tot twaalf procent krachtigere prestaties kunnen leveren en tot 25 procent minder energie verbruiken, op een oppervlakte die vijf procent kleiner is dan het huidige 3nm-procedé.

Intel rekent niet in nanometers maar heeft met 20A een gelijkaardig bakproces op de planning staan. Intel hoopt zelfs nog voor 2025 te kunnen starten met de productie, al zijn de deadlines van de chipfabrikant niet altijd even betrouwbaar.

lees ook

Intel ligt voor op schema voor 20 Angström-proces

Het kan nog straffer: Samsung kondigde tijdens de conferentie aan dat het onderzoek voert naar een 1,4nm-procedé. De massaproductie van dit type wafers zou vanaf 2027 van start kunnen gaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home