Rusland wil zichzelf misschien van het internet loskoppelen

Rusland lijkt zich op te maken voor nog grotere internetcensuur. Het land wil zichzelf schijnbaar loskoppelen van het wereldwijde netwerk, maar dat is niet zo eenvoudig.

Oekraïne vroeg pas nog aan ICANN om Russische Top Level-domeinen te verwijderen. Zo’n zet zou Rusland in de praktijk min of meer van het internet duwen. ICANN weigerde, maar dat betekent niet dat het Russische internet zal blijven functioneren. Het land werkt al een tijdje aan de fundering voor een eigen grote firewall. Nu blijkt dat Rusland aan alle Russische websites vraagt om over te schakelen naar een Russische DNS-dienst.

DNS is het telefoonboek van het internet. Door over te schakelen naar een lokale provider, is het eenvoudiger om externe verbindingen af te sluiten zonder dat lokale sites van het net verdwijnen. Nu de propagandamachine van Putin op volle toeren draait, is een vrij internet niet bepaald een voordeel voor de dictator. Die probeert zijn volk immers kalm te houden met versies van de oorlog die weinig tot geen raakvlak hebben met de realiteit.

Alles lokaal

Rusland vraagt al van zijn serviceproviders om trafiek via servers van censuurdienst Roskomnadzor te sturen. Die kan zo eenvoudig toegang tot bepaalde websites uitschakelen. De lokalisering van de DNS-gegevens is een verdere stap die isolatie vereenvoudigt. Rusland zou volgens de Internet Society aan lokale organisaties vragen om hun websites op lokale servers te hosten.

Met hosting en DNS binnen Russische grenzen en Roskomnadzor als grenswachter kan Rusland zijn eigen internet in theorie isoleren van het wereldwijde netwerk. In de praktijk toont de Russische infrastructuur zich robuuster dan Putin waarschijnlijk hoopt. Rusland helemaal afsluiten, blijkt niet zo eenvoudig. Toch is dat waar het land naartoe lijkt te bewegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home