Rekenkracht alle top 500 supercomputers voor het eerst boven 1 petaFLOPS

IBM Summit supercomputer

In de recentste update van de top 500 van ’s werelds krachtigste supercomputers zit geen enkel systeem met een rekenkracht onder de 500 petaFLOPS. De krachtigste computer blijft de Amerikaanse Summit, Lenovo werkte mee aan de meeste HPC-systemen.

De halfjaarlijkse update van de lijst van de krachtigste supercomputers ter wereld is een historische. Voor het eerst hebben alle supercomputers op de lijst een rekenkracht van minstens één petaFLOPS. De Benjamin van de lijst is een Chinees systeem van Internet Company N D2 met een rekenkracht van 1.022 teraFLOPS en een piekprestatie van 2.112 teraFLOPS. Het systeem werd gebouwd door Lenovo, dat een aandeel had in de constructie van 173 HPC-clusters in de lijst. Daarmee loopt de constructeur op kop, gevolgd door het eveneens Chinese Inspur met 71 systemen op zijn naam.

Summit en Power

De krachtigste supercomputer blijft de Amerikaanse Summit, gebaseerd op IBM’s Power9-architectuur. Dat systeem kreeg er een handvol rekenkernen bij en presteert vrijwel hetzelfde als een half jaar geleden. 2.414.592 rekenkernen leveren een standaardprestatie van 148 petaFLOPS met een piekprestatie tot 200 petaFLOPS. De top vier blijft ongewijzigd met de Amerikaanse Sierra op plaats twee, gevolgd door Sunway TaihuLight en Tianhe-21: twee Chinese systemen.

De grootste nieuwkomer is het Amerikaanse Frontera-systeem, dat het Zwitserse Piz Daint van de troon stoot. Frontera werd gebouwd door Dell EMC op basis van 28 core 2,7 GHz Xeon Platinum 8280-chips. 448.448 kernen leveren in totaal 23 petaFLOPS en 38 petaFLOPS aan rekenkracht.

De snelste computer in de Europese Unie blijft de Duitse SuperMUC-NG. België komt niet in de lijst voor, Nederland kan nog net plaats 456 veroveren met de SURFsara Cartesius-2 supercomputer.

Intel en Nvidia domineren

Vanuit een hardwarestandpunt is Intel de absolute kampioen. De krachtigste supercomputer mag dan wel Power9 gebruiken, meer dan 95 procent van de systemen in de lijst vertrouwen desalniettemin op Intel-hardware. IBM’s Power met in contrast tevreden zijn met zeven systemen, AMD is terug te vinden in drie exemplaren.

133 HPC-computers in de lijst maken gebruik van accelerators. Dat is verassend genoeg minder dan een half jaar geleden, toen 138 systemen nog accelerators aan boord hadden. Nvidia domineert hier met 125 systemen. 62 daarvan vertrouwen al op de nieuwste Volta-chips van de fabrikant, Pascal en Kepler nemen het gros van de rest voor hun rekening.

De EU heeft de ambitie om talrijker aanwezig te zijn in de lijst en dan op hogere plaatsen. Daar moet het EuroHPC-project voor zorgen. Het eerste schot in het HPC-offensief is de pas officiëel aangekondigde MareNostrum 5, met een geplande rekenkracht die vandaag goed zou zijn voor een eerste plaats op de lijst.

De lijst wordt al sinds 1993 opgesteld en krijgt traditioneel updates in november en juni van ieder jaar.

Gerelateerd: Europa laat zien hoe het tegen 2021 eigen HPC-chips zal bouwen

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home