Red Hat Enterprise Linux 8.5 komt met verbeterde container-functies

RHEL Red Hat

RHEL 8.5, de nieuwste versie van Red Hat Enterprise Linux, is officieel beschikbaar. Volgens Red Hat zelf brengt de versie verbeteringen met zich mee voor alle gebruikers, zowel on-premises, in de publieke cloud als aan de netwerkrand. 

Een van de verbeteringen in RHEL 8.5 is het feit dat de webconsole – die is gebaseerd op het opensource Cockpit-project – het mogelijk maakt om de kernel live te patchen. Voorheen kon je Linux enkel draaiende houden tijdens een update door een shell te gebruiken. 

Wat nog meer nieuw is binnen Red Hat Enterprise Linux zijn de verbeterde pagina voor prestatiegegevens. Hierdoor wordt het makkelijker om hoge pieken in gebruik van CPU, geheugen, schijf en netwerkbronnen te detecteren. Ook maakt de update het makkelijker om gegevens te exporteren naar een Grafana server om ze verder te analyseren. 

Verbeterde functies voor containers

De nieuwe versie van Red Hat Enterprise Linux brengt met name verbeteringen mee op het gebied van containers. Zo biedt RHEL 8.5 betere prestaties voor het bouwen en draaien van rootless containers met native ondersteuning voor Overlay FS. 

Een andere verbetering is de algemene beschikbaarheid van de RHEL 8 Podman container image. Hierdoor wordt het mogelijk om Podman te gebruiken in CI/CD-systemen, op Windows Subsystem for Linux (WSL) 2, onder Docker Desktop op macOS en ook op RHEL 6, 7 en 8. Met de Podman container image kunnen gebruikers ook andere container images ontwikkelen en draaien. 

Nog een container-verbetering die RHEL 8.5 met zich meebrengt, is dat het container image signatures voortaan standaard verifieert. RHEL 8.5 controleert of de handtekening daadwerkelijk van Red Hat komt en sluit zo uit dat de container image is gemanipuleerd. 

Nieuwe systeemrollen in RHEL 8.5

Naast de containers, zien we ook veel veranderingen omtrent de integraties voor het Ansible DevOps-programma van Red Hat. De RHEL systeemrollen maken nu gebruik van Ansible roles en modules om RHEL-diensten te configureren, automatiseren en beheren. De nieuwe en verbeterde systeemrollen zijn onder meer: 

  • RHEL system role for VPN
  • RHEL system role for Postfix
  • RHEL system role for timesync

Daarnaast komt er een systeemrol voor Microsoft SQL Server. Hierdoor wordt het mogelijk om SQL Server automatisch en snel te installeren, in te stellen en af te stemmen. Bovendien bevat RHEL 8.5 de nieuwste .NET 6 uitgave van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home