Radarchip van imec maakt persoonsdetectie in gebouwen efficiënter

imec radarchip

Onderzoekers van imec hebben een chip ontwikkeld die uiterst geschikt is om de aanwezigheid en positie van personen in gebouwen te detecteren De chip maakt gebruik van radartechnologie en betekent naar eigen zeggen “een doorbraak in de realisatie van goedkope, op batterijen werkende sensoren voor slimme kantoren, ziekenhuizen en industriële sites.”

Vandaag wordt veelal gebruik gemaakt van camera’s om de menselijke activiteit in gebouwen in de gaten te houden. Die kunnen evenwel alleen zien wat er voor hun lens gebeurt en niet schuilgaat achter een muur of ander obstakel.

Radar

Radar is in dat opzicht efficiënter. De technologie laat toe om door muren te kijken, werkt onafhankelijk van licht en kan ook kleine bewegingen, zoals het op- en neergaan van een borstkas, herkennen tot op een afstand van 15 meter. Bovendien zijn mensen op radarbeelden niet herkenbaar, wat belangrijk is voor de privacy, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of hotels.

Bestaande radaroplossingen zijn evenwel niet commercieel interessant. Ze gebruiken te veel energie en zijn dikwijls gemaakt met dure technologie. Imec-onderzoekers van het Holst Centre in Eindhoven hebben nu een 8 GHz-chip ontwikkeld die deze nadelen wegwerkt en zo de weg plaveit voor wijdverspreide, goedkope oplossingen die op batterijen werken.

“Met deze nieuwe radar hebben we een geweldige oplossing om innovatieve toepassingen te maken voor slimme gebouwen”, zegt Barend van Liempd, programmaverantwoordelijke bij imec Nederland. Hij denkt daarbij onder meer aan het tellen van mensen, het detecteren van aanwezigheden voor klimaat- en luchtregeling, het lokaliseren van slachtoffers in de ruimte tijdens een startende brand, het automatisch bellen naar een alarmnummer wanneer een bejaarde valt, of het controleren van de perimeter van een industriële installatie.

8 GHz

De radarchip van imec is gebaseerd op standaard chiptechnologie, waardoor ze eenvoudig kan worden geïntegreerd met andere systeemcomponenten en goedkoper kan worden geproduceerd. Door de lage 8 GHz-frequentie heeft de chip een zeer laag energieverbruik van minder dan 1 milliwatt. Dat is volgens de onderzoekers zo’n honderd keer lager dan vergelijkbare oplossingen. De chip heeft daarnaast een groot bereik tot twintig meter, dat bovendien door muren heen gaat. Microbewegingen zijn zelfs tot op een afstand van vijf meter detecteerbaar.

Nu het zijn technologie klaar heeft, is imec op zoek naar partners om producten en toepassingen te ontwikkelen. “We zijn nu op zoek naar partners, zoals ontwikkelaars van innovatieve sensoren in IoT, domotica, automotive,… , chipfabrikanten of bedenkers van toepassingen die vroeg in deze markt willen instappen en die met ons deze nieuwe technologie willen optimaliseren in een gezamenlijk onderzoeksprogramma”, besluit van Liempd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home