Qualcomm introduceert eerste ‘5G Advanced’-modem Snapdragon X75

qualcomm snapdragon x75
Bron: Qualcomm

De Qualcomm Snapdragon X75 heeft 2,5 keer zoveel AI-capaciteiten dan zijn voorganger. Het is de eerste smartphonemodem die zich ‘5G Advanced’-ready mag noemen.

Qualcomm is zijn nieuwste generatie 5G-modems voor smartphones volop aan het onthullen. Na de Snapdragon X35 vorige week toont Qualcomm nu de Snapdragon X75. Waar we de X35 nog als ‘5G dan maar matig’ omschreven, mag dat niet over de X75 gezegd worden. De geavanceerde modem moet aankomende vlaggenschepen naar het ‘5G Advanced’-tijdperk loodsen.

De Snapdragon X75 is de opvolger van de X70, de eerste modem met ingebouwde AI-processor. Qualcomm schrijft in het persbericht dat de X75 nog eens 2,5 zoveel kunstmatige capaciteiten heeft. Die dienen om op elke locatie de optimale snelheid, dekking, mobiliteit en robuustheid van de verbinding te berekenen.

Een meer gestroomlijnde architectuur moet de hardwarekosten en het stroomverbruik van 5G-technologie drukken. De modem ondersteunt ook de recent aangekondigde Qualcomm Satelite-technologie waarmee je smartphone verbinding kan maken met satellietnetwerken om noodberichten te sturen wanneer geen mobiel netwerk te bespeuren is.

5G Advanced

Qualcomm zal de Snapdragon X75-modems vanaf de tweede helft van 2023 beginnen verschepen naar smartphonefabrikanten. We verwachten ze enkel in de allerduurste vlaggenschepen aan te treffen. Met de Snapdragon X75 zullen ook de eerste ‘5G Advanced’-smartphones op de markt verschijnen.

5G Advanced is een verbeterde versie van de huidige 5G-technologie en een tussenstap richting 6G. Geavanceerde 5G-netwerken maken hogere uploadsnelheden mogelijk en leiden tot nog stabielere internetverbindingen. De technologie zal de komende jaren wereldwijd uitrollen. Aangezien we in België nog maar aan de begindagen van 5G staan, is het wat ons betreft een investering voor de zeer lange termijn.

Het broertje van de X75 is de Snapdragon X72. Deze modem kan volgens de claims van Qualcomm ‘multi-Gigabit’-snelheden bereiken. Lees hier meer over deze modem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home