Proximus vertienvoudigt capaciteit van zijn transportnetwerk

Proximus

Met het Titan-project anticipeert Proximus op de exponentiële stijging van het dataverkeer en versterkt het de ruggengraat van zijn netwerk. Alle spraak-, data- en tv-diensten verhuizen naar een nieuwe infrastructuur die de capaciteit vertienvoudigd.

De migratie is reeds gestart en loopt tot 2021. Het nieuwe Titan-transportnetwerk, voluit Terabit IP Transport Aggregation Network, moet de infrastructuur van Proximus voorbereiden op de massale groei van verbonden apparaten en de almaar toenemende capaciteitsnood van (video)streaming- en clouddiensten.

Het transportnetwerk is de infrastructuur die alle sites en gecentraliseerde serviceplatformen van Proximus met elkaar verbindt. Het nieuwe Titan-netwerk vergroot de capaciteit met factor tien en zal ook de ontwikkeling van nieuwe diensten vereenvoudigen.

Migratie

Proximus zal in de komende vier jaar bijna 800 grote transmissieknooppunten vervangen en 50.000 glasvezelverbindingen in 600 gebouwen opnieuw aansluiten. Als gevolg van de migratie zullen die verbindingen elk een capaciteit van 10 Gbps kunnen verwerken, tegenover 1 Gbps vandaag.

De routers in het nieuwe netwerk zullen onderling geconnecteerd zijn via snelle IP-verbindingen met een capaciteit van 100 Gbps. Proximus werkt samen met Nokia, dat zijn nieuwe 7750 SR14s-routers levert voor het netwerk. De 7750 SR14s is de eerste router met een multi-terabit processor en kan tot 144 Tbps aan. Om de grootteorde verder te illustreren: de router beschikt over 288 400 Gbit-ethernetpoorten en 1.440 100 Gbit-ethernetpoorten.

De migratie verloopt gefaseerd en wordt telkens uitgevoerd voor een beperkt geografisch gebied. Klanten kunnen tijdens de overgang eventueel tijdelijk hinder ondervinden, maar Proximus neemt zijn voorzorgen om onderbrekingen zo veel mogelijk te beperken.


Lees dit: Hoe Proximus met ultra vectoring aan sneller internet werkt


Investering

Het glasvezelnetwerk van Proximus loopt tot aan de straatkasten en mobiele antennes, maar de provider investeert ook in glasvezel tot bij de eindklant. Drie miljard euro over de komende tien jaar, om precies te zijn. In maart van dit jaar had de operator al 6.000 bedrijven op glasvezel aangesloten en waren in 24 gemeenten werken gestart of ingepland.

In tussentijd blijft Proximus ook doorontwikkelen op de klassieke telefoonkabel. De nieuwste innovatie daarbij is ultra vectoring, waarmee de snelheid van VDSL verder kan worden opgekrikt. De operator is daar nog volop mee aan het experimenteren en gaf Techzine onlangs een unieke blik achter de schermen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home