Proximus wil glasvezelinvestering optimaliseren door samen te werken

proximus glasvezel

Proximus roept de Belgische overheid op om samenwerkingen mogelijk te maken over de uitrol van glasvezel.

Proximus CEO Guillaume Boutin wil samenwerken met concurrenten om een glasvezelnetwerk uit te rollen, maar kan dat vandaag niet volgens de huidige wetgeving. Volgens Datanews heeft hij dinsdag in de Kamer het probleem aangekaart van de talrijke werken in sommige steden. “Het heeft geen zin om het voetpad drie of vier keer opnieuw open te leggen.”

De telecomprovider rolt op dit ogenblik een eigen glasvezelnetwerk uit en rekent op externe partners zoals Fiberklaar voor dunner bevolkte gebieden.

Het uiteindelijk doel is om bijna heel België van glasvezel te voorzien. Het probleem is dat Proximus niet de enige partij is die glasvezel wil aanbieden. Andere partijen leggen nu ook volop glasvezel om dat netwerk daarna beschikbaar te stellen aan telecomoperatoren.

Gesprekken met regulator

Boutin loopt nu tegen een vervelende muur waarbij overheidsbedrijven niet mogen samenwerken met concurrenten. “Als ik vandaag spreek, is dat kartelvorming. Het mag niet.” Hij hoopt dat de regulator door middel van constructieve gesprekken een kader kan vastleggen om te voorkomen dat er ‘te veel’ glasvezel wordt voorzien.

“Natuurlijk moeten we de concurrentie verder laten spelen waar dat economisch levensvatbaar is, in dichtbevolkte zones. We willen geen monopolie creëren,” zegt Boutin. Waar er echter meer impact is op de omgeving en de burgers, houdt het geen steek om meermaals glasvezelwerken te doen. Hij staat open voor een samenwerking met concurrenten om het geplande netwerk te delen.

Eerder dit jaar lichtte Proximus nog zijn Bold 2025-campagne toe. Tegen 2025 moet de helft van de Belgische huishoudens aansluitbaar zijn op glasvezel. In 2032 moet dat 95 procent zijn. De aansluitbaarheid van bedrijven volgt die strategie min of meer. De commercialisering van fiber moet verder een positieve impact hebben op de groei van Proximus. Tegen 2025 moeten één miljoen beschikbare glasvezellijnen ook daadwerkelijk geactiveerd zijn door actieve klanten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home