Proximus en Orange vragen bijdrage van Amerikaanse techbedrijven voor netwerkkosten

netwerk

Amerikaanse technologiebedrijven moeten bijdragen aan de netwerkinfrastructuur volgens dertien Europese telecomoperatoren. Om die bijdrage te verantwoorden, verwijst de groep naar de grote afhankelijkheid van het netwerk om de diensten te kunnen leveren.

Diensten zoals Netflix, Google en Facebook zorgen voor een enorme hoeveelheid dataverkeer in Europa. De netwerkkosten voor dat dataverkeer komen dan weer terecht op de schouders van Europese telecombedrijven. Zij kunnen de kosten namelijk niet doorrekenen aan de Amerikaanse techreuzen.

Om daar verandering in te brengen, slaan dertien Europese bedrijven de handen in elkaar. De oproep komt onder andere van de CEO’s van twee Belgische bedrijven Orange en Proximus. Verder doen Deutsche Telekom, Vodafone, Swisscom, KPN, BT GRoup, Telenor, Telia Company, Vivacom en Telekom Austria nog mee.

Bijdrage gevraagd

De gezamenlijke verklaring kon Data News al inkijken. Er zou onder meer te lezen zijn dat grote technologiebedrijven meer en meer netwerkverkeer generen, wat voortdurend intensieve investeringen vraagt.

“Dit model, dat EU-burgers toelaat om de vruchten van digitale transformatie te plukken, is alleen maar duurzaam als grote techplatformen eerlijk bijdragen tot de netwerkkosten.” Als de Amerikaanse spelers echter beslissen de kosten door te rekenen aan de consument, dan kunnen EU-burgers een pak minder profiteren van de digitale transformatie.

Huidige investeringen

Momenteel gaan grote investeringen van de telecombedrijven naar glasvezel. Proximus maakt van de uitrol van een glasvezelnetwerk een absolute prioriteit door het initiatief Fiberklaar. Orange is dan weer in Brussel al op de kar gesprongen van glasvezel. Het netwerk in de Belgische hoofdstad verbindt bedrijven en woningen rechtstreeks en zal helemaal open zijn voor andere providers.

Een andere belangrijke investeringspost is op dit moment het 5G-netwerk. Aan dat netwerk moet binnen België een impuls worden gegeven in 2022.

lees ook

Minister Dalle: “2022 moet en zal het jaar van 5G zijn”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home