Proximus rolt echt 5G-netwerk uit op handvol locaties

Negen maanden na de lancering van een 5G ‘light’-aanbod introduceert Proximus nu een 5G-verbinding op de 3,6-3,8 GHz-band. Daarmee krijgt het netwerk van de provider als eerste in het land echte 5G-capaciteiten.

Proximus introduceert een 5G-signaal op de 3,6-3,8 GHz-band in selecte locaties. De technologie komt in eerste instanties naar enkele sites nabij  Antwerpen, Gent en Haasrode. De activering ervan markeert de introductie van de eerste echte commerciële 5G-connectiviteit in ons land. Proximus breidt zo de capaciteiten van zijn eerder geïntroduceerde 5G ‘light’-netwerk uit.

Van 5G-light naar echt 5G-netwerk

Sinds maart van dit jaar biedt Proximus al 5G aan, al ging het nog niet om een volwaardig 5G-netwerk. Omdat de politiek in ons land er omwille van irrelevant gekibbel vooralsnog niet in geslaagd is een broodnodige veilig van het 5G-spectrum te organiseren, moest Proximus gebruik maken van bestaande frequentielicenties. Het bestaande 5G-netwerk werd daarom uitgerold over de 2,1 GHz-band die voordien gereserveerd was voor 3G. Het aanbod biedt verschillende aan 5G gelinkte capaciteiten en levert een mooie snelheidsboost ten opzichte van 4G, maar is eigenlijk geen echte 5G-oplossing.

Met de toevoeging van het nieuwe spectrum aan het aanbod, levert Proximus nu wel volwaardige 5G-connectiviteit. Wereldwijde sectororganisatie GSMA beschouwt het 3,6-3,8 GHz-spectrum als de belangrijkste frequentieband voor 5G-connectiviteit. Hoewel de spectrumveiling nog steeds geen werkelijkheid is, kan Proximus de frequenties toch al gebruiken. Daarvoor moeten we het BIPT bedanken, dat de schade van de politieke vertraging probeert te beperken door zelf tijdelijke licenties uit te delen. Na de definitieve veiling zal het voor Proximus niet moeilijk zijn om de uitgerolde 5G-connectiviteit verder te zetten.

lees ook

Een klein jaar 5G in de Antwerpse haven: de resultaten

Er bestaan vandaag ook al andere volwaardige 5G-netwerken, maar die maken onderdeel uit van uitgebreide testopstellingen. Denk daarbij onder andere aan de 5G-tests van verschillende operatoren in de Antwerpse haven.

Veel sneller, veel lagere latency

Het echte 5G-signaal moet snelheden bieden die dubbel zo hoog liggen als wat de meest geavanceerde 4G-infrastructuur van Proximus momenteel kan bieden. Bovendien brengt de connectiviteit de belofte van een veel lagere latency met zich mee. Proximus benadrukt in zijn aankondiging dat die capaciteiten in eerste instantie erg belangrijk zijn voor bedrijven actief in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, productie, robotica of de transportsector. Voor consumenten ziet Proximus in eerste instantie ene voordeel voor gaming en VR.

Alle bestaande 5G-compatibele telefoons kunnen op dit netwerk aan de slag. De nieuwe 5G-infrastructuur maakt bovendien een belangrijke groene belofte waar: per eenheid data moet het energieverbruik via een 5G-verbinding zo’n 90 procent lager liggen in vergelijking met 4G.

Ondanks de toevoeging van het midband-spectrum voor 5G is het beschikbare signaal nog steeds niet compleet. Een totale 5G-oplossing incorporeert immers ook zogenaamde millimeterwave-frequenties rond 28 GHz. Die snelle band heeft een beperkt bereikt en vereist totaal nieuwe infrastructuur. Momenteel maakt millimeterwave geen onderdeel uit van het 5G-aanbod van Proximus, maar ook internationaal breekt dat aspect van de technologie momenteel nog niet door.

Enkel Vlaanderen

Proximus hamert er verder nog op dat de uitrol van het 5G-signaal conform de huidige stralingsnormen in het Vlaamse gewest gebeurt. 5G gebruikt net als 4G of 3G, wifi, bluetooth en je favoriete radiozender gebruik van niet ioniserende radiogolven waarvoor geen indicaties bestaan die enig negatief effect op omgeving of gezondheid aantonen. In Brussel zijn de normen desalniettemin veel strenger, waardoor Proximus momenteel niet in staat is de technologie naar het Hoofdstedelijk Gewest te brengen. Ook Wallonië valt voorlopig uit de boot.

lees ook

Proximus en Orange kiezen Nokia voor Belgisch 5G-netwerk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home