PCIe 5.0-SSD’s komen er aan met lancering Phison-controller

Phison kondigt een PCIe 5.0-controller aan voor SSD’s. Die moet supersnelle SSD’s mogelijk maken wanneer de nieuwe PCIe-standaard binnenkort verschijnt.

Wanneer Intel later dit jaar zijn Alder Lake-cpu’s lanceert, verschijnt het eerste platform dat de PCIe 5.0-standaard ondersteunt. PCIe 4.0 is nog niet zo oud, maar kent dus al een opvolger. De nieuwe versie verdubbelt nogmaals de bandbreedte en dat is vooral interessant voor supersnelle opslag.

Phison introduceert nu zijn E26-controller voor PCIe 5.0-SSD’s. Die laat fabrikanten toe om compatibele drives te bouwen zonder zelf een controller te ontwikkelen. Het ding draait een Arm Cortex-A5 gecombineerd met zelfgebouwde accelerators. De controller zal verschillende SSD-types ondersteunen, waaronder M.2 en U.3.

Supersnel

Fabrikanten kunnen momenteel aan de slag met de controller om hun producten te ontwikkelen en te testen. In de tweede helft van volgend jaar zullen PCIe 5.0-SSD’s met de Phison-controller in principe op de markt verschijnen. In theorie ondersteunt de controller snelheden tot 16 GBps, al blijft het wachten op producten van fabrikanten om de echte snelheid van de nieuwe SSD’s te kennen.

Verschillende fabrikanten bereiden zich voor op PCIe 5.0. Zo suggereerde Kioxia (het vroegere Toshiba) pas nog dat het aan een PCIe 5.0-SSD werkt met lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 14.000 MBps en 7.000 MBps. Dergelijke snelheden zullen aanvankelijk vooral in het datacenter relevant zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home