Overproductie duwt DRAM- en NAND-prijzen de dieperik in

DRAM ram RDIMM

De kloof tussen vraag en aanbod op de markt voor DRAM- en NAND-flashgeheugen neemt toe. Overproductie doet de prijzen ook de komende kwartalen verder dalen, zo voorspelt DRAMeXchange.

DRAMeXchange, een afdeling van marktbureau TrendForce, verwacht dat de prijzen voor DRAM in Q4 2018 met 5 procent zullen dalen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat zou het einde betekenen van een aanhoudende prijsgroei van negen opeenvolgende kwartalen. De situatie voor NAND-flash is nog schrijnender. De prijzen in deze markt kenden in Q3 2018 reeds een val van 10 procent en zouden in Q4 met nog eens 10 tot 15 procent zakken.

De voornaamste reden voor de prijsdaling is een aanbod dat groter is dan de vraag. Hiervoor werd afgelopen zomer reeds gewaarschuwd. Fabrikanten krikken hun productie op om concurrentieel te blijven en de yield verhoogt door verbeterde fabricageprocessen, maar de vraag wordt overschat.

Verklaring

DRAMeXchange onderscheidt drie verklarende factoren voor de dalende vraag naar DRAM-geheugen. Ten eerste is de smartphonemarkt ondertussen verzadigd en de vernieuwingscyclus vertraagd door het gebrek aan differentiatie tussen producten. Ten tweede is de groei van de servermarkt onzeker en ten derde kan de pc-verkoop worden beïnvloed door een tekort aan Intel-cpu’s.

Ook de markt van NAND-flash wordt beïnvloed door de trage vraag naar smartphones. De vraag naar de meer winstgevende enterprise ssd’s voor servers en datacenters blijft dan weer stabiel. De concurrentie in dit domein raakt evenwel verhit, met prijsdalingen tot gevolg. Dat kan potentieel ook een impact hebben op de markt voor harde schijven, wanneer SSD’s almaar goedkoper worden.

Vooruitzichten 2019

DRAMeXchange verwacht dat deze trend zich ook in 2019 doorzet. De productie van DRAM zou volgens het marktbureau volgend jaar met bijna 22 procent toenemen. Aan de prijskant verwacht het een daling van 15 tot 20 procent, al kan het zelfs nog meer zijn. Veel zal afhangen van hoe de vraag naar smartphones en servers volgend jaar evolueert.

Ook voor NAND-flash wordt een aanhoudende prijsdaling verwacht. De eerste helft van het jaar is traditioneel een langzame periode en DRAMeXchange verwacht dat ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China een impact zal hebben.

Gerelateerd: Waarom een professionele SSD meer geld kost

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home