Orange vast en mobiel internet zwaar verstoord (update)

orange

Sinds 16u30 ondervindt Orange zware problemen met zijn vast en mobiel netwerk. Alle diensten werken verlopig niet. Techzine heeft verspreid over Vlaanderen diverse metingen laten uitvoeren, telkens met hetzelfde resultaat: geen internetverbinding.

Telenetklanten die hetzelfde kabelnetwerk gebruiken voor de vaste internetverbinding, ondervinden geen problemen. We vermoeden dat het eerder om een interne fout gaat bij Orange, wat ook verklaart waarom zowel vast als mobiel internet zware storingen ondervinden.

Zware storing

Bepaalde protocollen worden echter nog wel verzonden. Zo blijft chatten via WhatsApp wel mogelijk, maar kan je geen beelden versturen. Bellen via de 4G-verbinding van Orange werkt wel, de zogenaamde ‘HD-belkwaliteit’.

Wanneer we op diverse toestellen via het mobiel internet verbinding willen maken met internet, krijgen we op sommige toestellen de opmerking dat de APN-instellingen niet meer kloppen. Het aanpassen van de DNS-instellingen biedt soelaas bij een aantal toestellen.

Op de router van de redactie heeft Orange net de verhoogde snelheidsboost uitgerold van 200 Mbps download en 20 Mbps upload naar 400 Mbps download en 40 Mbps upload. Is er met die upgrade over heel Vlaanderen (voor wie in aanmerking komt) iets mis gelopen met een algemene storing over het hele netwerk als gevolg?

Modem herstarten

Potentieel gaat het om de grootste storing die Orange tot nu toe heeft ervaren in België. Het is naar onze kennis de eerste keer dat zowel vast als mobiel internet tegelijk verstoord zijn, met als gevolg ook geen digitale tv of telefonie voor alle Orange klanten. Dubbel vervelend voor wie als Love-klant alles bij Orange heeft en nu onbereikbaar is geworden. Enkel mobiel telefoneren werkt nog wel.

We hebben contact opgenomen met de communicatieverantwoordelijke bij Orange voor meer informatie. Daar wordt bevestigd dat er problemen zijn met het netwerk, zowel via vaste lijn als het mobiele netwerk. Meer informatie is er voorlopig niet.

Update 12/06 18u: Orange bevestigt aan de redactie dat vaste internetklanten opnieuw een internetverbinding hebben wanneer ze hun modem opnieuw opstarten. De redactie heeft net zijn eigen modem herstart en bevestigt dat er opnieuw een stabiele internetverbinding is.

Update 12/06 18u30: De mobiele internetverbinding van alle Orange-klanten zou opnieuw moeten werken. Dat bevestigt Orange aan de redactie van Techzine. Tests in de Kempen, Leuven en Antwerpen tonen aan dat de problemen rond mobiel internet verholpen zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home