Orange start in januari 2024 met uitfasering 3G-netwerk

Orange

Orange zal stapsgewijs te werk gaan met het uitschakelen van 3G. Wetteren is als eerste aan de beurt, tegen eind 2025 moet 3G definitief verleden tijd zijn.

Orange kondigde het einde van 3G aan tijdens het Mobile World Congress 2022 en nu doet de telecomoperator ook zijn plannen uit te doeken. Vanaf januari 2024 gaan de eerste 3G-netwerken eruit, al zal Orange hierbij stapsgewijs te werk gaan. De Oost-Vlaamse stad Wetteren is als eerste aan de beurt, daarna volgen Namen, de kuststeden, Antwerpen en Leuven.

In de loop van 2025 zal het 3G-netwerk uiteindelijk volledig uitgefaseerd zijn. De planning kan je hier in meer detail bekijken, zodat je weet wanneer jouw stad of regio aan de beurt is.

Beperkte impact

Volgens Orange zal het uitschakelen van 3G maar een beperkte impact hebben, omdat het overgrote deel van mobiele klanten al jarenlang over 4G communiceert. De dekkingsgraad van 3G is ook veen beperkter in vergelijking met 4G.

lees ook

Zakelijke telecom: welke provider heeft de beste mobiele abonnementen?

Zakelijke IoT-toepassingen die steunen op 3G, zullen nog tijdelijk kunnen terugvallen op 2G. Indien mogelijk is migreren naar 4G of 5G op zowel de korte als lange termijn een betere oplossing.

Waarom verdwijnt 3G?

3G maakt gebruik van radiofrequente stralingen waarvoor elke telecomprovider een stukje op het radiospectrum heeft moeten kopen in de veilingen. Orange wil extra ruimte vrijmaken op het spectrum om zijn 5G-netwerken nationaal te kunnen uitrollen. Om dezelfde redenen zullen ook Proximus en Telenet vanaf volgend jaar 3G beginnen uitfaseren.

De vorige generatie 2G wacht uiteindelijk ook hetzelfde lot. Maar omdat het 2G-netwerk minder in de weg zit van 4G en 5G, kan dit nog enkele jaren langer ondersteund worden, nog tot ten minste eind 2028. Orange zal hier nog over communiceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home