Orange werkt aan snelheidsboost van 400 Mbps met 40 Mbps upload

orange
-

De snelheidsboost wordt pas midden juni verwacht. Klanten van de huidige Internet Boost (200 Mbps met 20 Mbps upload) krijgen nu een telefoontje met het nieuws en de bijhorende prijsverhoging van 10 euro naar 15 euro (incl. btw).

Een redactielid van Techzine kreeg vandaag telefoon van een installateur van Orange met de vraag of hij interesse had in de nieuwe snelheidsboost van Orange. De huidige boost van 200 Mbps download en 20 Mbps upload wordt verhoogd naar respectievelijk 400 Mbps en 40 Mbps. Wie nog een oude Mobistar-modem heeft, krijgt gratis een nieuwe modem die door Orange wordt geïnstalleerd. Iedereen die vandaag een Internet Boost-optie heeft bij Orange, wordt gecontacteerd volgens de Orange-installateur.

De reden dat het telefoontje nodig is, komt door een regel van het BIPT. Prijsverhogingen moeten minstens een maand op voorhand bekend worden gemaakt aan klanten. De nieuwe boostoptie gaat namelijk 15 euro kosten, 5 euro meer dan vandaag voor de huidige boost. Hiermee introduceert Orange pariteit met zijn Waalse klanten. Daar gebruikt Orange het netwerk van Voo en kost de huidige Internet Boost (200 Mbps/20 Mbps) al 15 euro incl. btw per maand. Of de zuidelijke landshelft ook binnenkort kan genieten van de nieuwe boostoptie met hogere snelheden, is niet bekend.

Lage instapdrempel

In Vlaanderen maakt Orange gebruik van het Telenet kabelnetwerk voor zijn internetaanbod. Met de nieuwe internetboost volgt het Telenet dat vorig jaar ook een boost-optie beschikbaar stelde voor zijn klanten. Hier gaat het echter om een boost van 1 Gbps download. De 40 Mbps uploadsnelheid is wel identiek aan die van Orange. Zakelijke abonnementen krijgen een maximale uploadsnelheid van 50 Mbps bij Telenet. De kostprijs is identiek aan die van Orange.

Je zou denken dat Orange een slechte deal aanbiedt omdat het prijskaartje van de boost hetzelfde is. Telenet biedt de boost-optie echter enkel aan bij de All-Internet-formule die start aan 54 euro per maand. Orange heeft maar één internet-optie via de kabel (34 euro per maand), altijd in combinatie met een mobiel abonnement. Optioneel is ook tv beschikbaar. De lagere instapdrempel maakt de boost-optie van Orange daarom onrechtstreeks goedkoper dan die van Telenet.

Lees dit: Orange Mesh WiFi getest: betaalbare mesh-oplossing voor betere wifi

De basissnelheid van elk Orange-internetabonnement bedraagt vandaag 100 Mbps download en 10 Mbps upload. Nu de Internet Boost-optie wordt verhoogd, is het niet ondenkbaar dat de basissnelheid ook verandert in de nabije toekomst. Misschien wordt de huidige Internet Boost-optie (200 Mbps down/20 Mbps up) de standaardsnelheid? Het gaat hier wel om pure speculatie en mogelijk wordt Orange door Telenet beperkt in zijn aanbod. De officiële aankondiging van de nieuwe Internet Boost volgende maand zal hierover duidelijkheid scheppen.

Telenet-huurprijs

Vandaag biedt Orange zijn vaste internet-optie enkel aan in combinatie met mobiele telefonie en/of digitale tv. Enkel een internetverbinding aanbieden is niet mogelijk volgens Orange omdat de huurprijzen van de Telenetkabel vandaag nog te hoog liggen. Orange klaagt al langer dat de berekening van die kosten door Telenet niet eerlijk is.

Het dossier werd door de Belgische regulatoren naar de Europese Commissie gestuurd en Orange krijgt daarin gelijk, maar er is nog geen akkoord over een nieuwe vaste huurprijs. Van zodra die bekend is, zou een aparte internetoptie mogelijk zijn. Vandaag verliest Orange volgens interne bronnen geld aan elke vaste internetklant door de dure huurprijs van Telenet. Daarom dat de koppeling met een mobiel abonnement essentieel is om rendabel te zijn.

Prijsstijging huidige optie

Omdat het BIPT eist dat een prijsstijging minstens een maand op voorhand wordt gecommuniceerd naar klanten, verwachten we dat de nieuwe, snellere Internet Boost-optie midden juni beschikbaar is voor alle Orange-internetklanten aan 15 euro (incl. btw) per maand.

Opvallend: wie vandaag naar de huidige boost-optie kijkt van Orange, ziet al de nieuwe (duurdere) prijs van 15 euro per maand zonder de bijhorende snelheidsverhoging.

Alle klanten die vandaag al een Internet Boost-optie hebben aan 10 euro per maand, worden automatisch overgezet naar de nieuwe Internet Boost van 400 Mbps vanaf volgende maand. Wie vandaag een Internet Boost-optie neemt, betaalt 15 euro per maand en krijgt volgende maand kosteloos de upgrade naar 400 Mbps download en 40 Mbps upload. Dat bevestigt de Orange-klantendienst aan de redactie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home