Oracle bedriegt Intel met Ampere

oracle

Oracle biedt zijn databasesoftware vanaf nu ook aan op chips van Ampere. De relatie met Intel blijkt dan toch niet exclusief te zijn.

Oracle kondigt in een persbericht een uitbreiding van het Database-aanbod aan. De databasemanagementsoftware is voortaan ook gecertificeerd om op ARM-processoren te draaien. Dat betekent goed nieuws voor Ampere Computing, dat met zijn Altra-chips nu een plekje krijgt in de datacenters van Oracle.

“Dit is een grote stap. We zijn overgestapt op een nieuwe architectuur en we zijn overgestapt naar een nieuwe leverancier”, zegt Oracle-boegbeeld Larry Ellison. Hij zwaait met lof naar Ampere Computing door te zeggen dat hun chiptechnologie veel efficiënter is dan de chips van Intel en AMD.

Relatiebreuk met Intel?

Intel krijgt nog een extra steek te verduren van Ellison. Hij noemde de x86-architectuur net niet oubollig. Oracle zal de komende jaren dan ook vooral investeren in chips van Ampere en AMD; over Intel wordt zelfs niet meer gesproken. Er zal een goede relatietherapeut nodig zijn om het huwelijk nog te redden.  

Intel is decennialang de alleenheerser geweest in datacenters en heeft ook lang exclusiviteit genoten op Oracle Database. Dat daar verandering in komt, toont nog maar eens dat de ooit onaantastbaar gewaande marktpositie van Intel afbrokkelt. Naast AMD moet Intel nu ook serieus rekening beginnen houden met Ampere. Dat Ampere opgericht is door ex-werknemers en het hoofdkwartier eveneens in Santa Clara ligt, zal nog extra pijn doen.

lees ook

Intel zit in de hoek waar de klappen vallen

Oracle heeft ook een serieuze boon voor Nvidia en zal voor ‘miljarden dollars’ aan GPU’s aanschaffen bij de fabrikant, dixit Ellison. Met die investeringen wil Oracle zijn AI-aanbod uitbouwen en om de concurrentie met AWS, Microsoft en Google nog wat meer op te drijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home