Onderwater-datacenters voor eind dit jaar realiteit

port angeles subsea

Subsea Cloud wil voor het einde van dit jaar zijn eerste onderwater-datacenters activeren in de VS. De modules zouden efficiënter zijn dan alternatieven op het land.

Voor het einde van 2022 wil het bedrijf Subsea Cloud zijn eerste commerciële datacenter-modules onder water activeren. Subsea Cloud zal een eerste module naar de zeebodem laten zinken voor de kust van de VS bij Port Angeles (foto) in de staat Washington. Het is de bedoeling echte klanten te lokken met het onderwater-datacenter, al verwacht Subsea dat de eerste installatie toch vooral zal dienen om compliance aan te tonen.

Goedkoper en minder verbruik

Volgens Subsea verbruiken datacenters onder het water minder en zijn ze verantwoordelijk voor 40 procent minder CO2-uitstoot. Bovendien komt de aanpak met latency-voordelen aangezien de modules erg dicht bij kuststeden kunnen staan.

Subsea maakt zich sterk dat 1 MW aan datacenter-capaciteit in een onderwater-module tot 90 procent goedkoper is om te installeren dan het equivalent in een datacenter op het land. De bouw en het onderhoud van de onderwater-systemen zou goedkoper zijn, omdat het niet nodig is om land te kopen of te leasen en gebouwen te plaatsen.

Container

De eerste module bestemd voor Port Angeles heeft het formaat van een standaard-container waarin 16 racks passen, goed voor ongeveer 800 servers. De module is met het vaste land verbonden via een 100 Gbps-kabel. Is er extra capaciteit nodig, dan moet Subsea een nieuwe module plaatsen.

De container zal in ondiep water staan, maar dat is niet altijd het geval. Het bedrijf plant andere sites in onder andere de Golf van Mexico en de Noordzee waar de datacenter-containers op wel 200 meter diepte zitten.

Project Natick

Het concept is niet nieuw. In 2020 beëindigde Microsoft een test met Project Natick, waarbij het een datacenter-module van de zeebodem opviste die volgens dezelfde principes werkte. Subsea laat weten dat hyperscalers al interesse hebben getoond in zijn project.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home