Ondergedompelde harde schijven ‘zijn betrouwbaarder en kosten minder’

HDD’s onderdompelen in een koelingsvloeistof is niet alleen goed voor de betrouwbaarheid, ook de totale kostprijs over de levensduur van de hardware daalt.

Vloeistofkoeling heeft een positieve impact op de betrouwbaarheid en de kostprijs van HDD’s. Dat blijkt uit onderzoek van Iceotope, dat weliswaar zelf specialist is in dergelijke koelingen. Het onderzoek gebeurde echter redelijk grondig. Iceotope klopte aan bij de datacenters van Meta, waar een commerciële opslagserver met 72 HDD’s werd geconverteerd naar een systeem dat overweg kan met immersiekoeling.

Vloeistofbak

Bij immersiekoeling wordt hardware in een niet-(elektrisch)geleidende vloeistof ondergedompeld. Ventilatoren voor luchtkoeling en koellichamen ruimen plaats voor een circulerende vloeistof die de warmte wegtrekt die via een warmtewisselaar elders afgeeft. De technologie is veelbelovend en wordt naarstig onderzocht in situaties waar hoge prestaties en een hoge dichtheid van hardware samengaan.

In de test gebruikte Iceotope 72 HDD’s gevuld met helium. In de opslagserver varieerde de temperatuur tussen de drives maar met maximaal 3°C. De temperatuur van de immersiebak klom tot 40°C, wat mooi binnen toleranties is. Verder is het systeem stil en vrijwel vrij van vibraties. Tot slot is immersiekoeling zuinig: minder dan vijf procent van het totale verbruik van het systeem ging naar koeling.

Lager stroomverbruik maar ook betrouwbaarder?

Iceotope ziet zo een daling van 40 procent in het stroomverbruik en concludeert daaruit dat de kostprijs om het systeem te draaien een stuk lager is. Dat lijkt ons een faire conclusie.

Het bedrijf claimt ook dat de betrouwbaarheid de lucht ingaat. We vermoeden dat die claim berust op de stabielere temperatuur en het gebrek aan vibraties. Dat klinkt aannemelijk, maar is met deze studie niet vast te stellen. We zien geen cijfers waarin de betrouwbaarheid van de HDD’s op lange termijn vergeleken wordt met een equivalent systeem en 72 drives is sowieso niet genoeg om daar conclusies uit te trekken.

We kunnen wel stellen dat immersiekoeling ook hier bewijst een meerwaarde te bieden tegenover klassieke luchtkoeling. Of HDD’s ook echt langer zullen meegaan, weten we niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home