Omni-Path bevrijdt zich van Intel en herleeft in nieuw bedrijf

Intel stoot zijn Omni-Path-business af. De interconnect-technologie vindt een nieuwe thuis in een onafhankelijke spin-off, geleid door ex-Omni-Path-werknemers.

De Omni-Path-architectuur (OPA) herleeft onder het bewind van een nieuw bedrijf: Cornelis Networks. Cornelis is een spin-off van Intel die de bestaande contracten van OPA-klanten zal naleven maar de technologie ook verder zak doorontwikkelen. Het bedrijf bestaat uit 50 werknemers waarvan er 40 de overstap van Intel maakten. Aan het roer staan drie Omni-Path-oudgedienden die nog steeds veel potentieel zien in de architectuur.

Intel zelf is daar minder van overtuigd. Vorig jaar gaf de chipbouwer de ontwikkeling van OPA op. Ondersteuning voor de bestaande 100 gbps-interconnect zou blijven, maar daar hield het op. Intel ging zo de facto op de knieën voor Mellanox, dat met Infiniband vandaag al een 200 Gbps-oplossing biedt. Infiniband is intussen eigendom van Nvidia, dat met de netwerkspecialist, de eigen gpu’s en binnenkort ook Arm de hele HPC-markt wil veroveren.

Toekomst

Binnen Intel zagen heel wat werknemers de zet als een vergissing. Specialisten vinden dat er wel een mooie toekomst in het vooruitzicht ligt voor OPA, maar niet bij Intel dat duidelijk andere prioriteiten heeft. Intel stond open voor het idee van een spin-off in ruil voor een minderheidsaandeel in het nieuwe bedrijf.

Cornelis Networks wil nu de strijd aan gaan met Mellanox en Nvidia. De nieuwe onderneming heeft één belangrijke troef: ze biedt interconnect-technologie aan onder een onafhankelijke vlag. De oprichting van het nieuwe bedrijf maakt toekomstige integratie met bijvoorbeeld AMD mogelijk. In theorie kan Cornelis Networks OPA ook uitbouwen tot een alternatief voor HPC-installaties op basis van Arm en Nvidia al lijkt het in de praktijk weinig waarschijnlijk dat Nvidia daaraan wil meewerken.

Cornelis Networks zal de Omni-Path-architectuur nu verder uitbouwen met een nieuwe versie met hogere snelheden. Binnen enkele jaren moet een marktconforme 200 Gbps-oplossing beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home