Nvidia voorziet Ampere-accelerators voor Italiaanse 10 exaflops-supercomputer

Italië krijgt met Leonardo een 10 exaflops-HPC-systeem. Nieuwe specificaties tonen dat de supercomputer zal bestaan uit BullSequana-nodes met daarin Ampere-hardware van Nvidia.

In het kader van het EuroHPC-project krijgt Italië een nieuwe supercomputer. Leonardo heet dat systeem en het wordt een snelheidsduivel. De Italianen mikken op een rekenkracht van 10 exaflops, al gaat het daarbij om halve precisie floating point-operaties (FP16) en niet FP32 zoals gangbaarder is wanneer het over rekenkracht gaat. Doorgaans kan je de rekenkracht halveren wanneer je de precisie verdubbelt, wat van Leonardo een 5 exaflops-systeem maakt.

Nvidia en Intel

De plannen voor Leonardo werden begin dit jaar al onthuld, maar nu komen we ook te weten hie het systeem er effectief zal uitzien. Atos gaat de supercomputer bouwen en maakt daarvoor gebruik van BullSequana-nodes met daarin telkens vier op Ampere gebaseerde gpu-accelerators. Processorkracht komt van Intel al is het nog niet duidelijk welke chip de nodes zal aandrijven. De kans is daarom groot dat het om een nieuwe Xeon zal gaan, mogelijk (hopelijk) gebakken op 10 nm.

Atos plakt het geheel aan elkaar met de Mellanox HDR InfiniBand Dragonfly+-interconnect. Leonardo komt bij het onderzoekscentrum CINECA te staan, waar vandaag al Nvidia-hardware present is. De nieuwe supercomputer zal dezelfde Cuda-stack draaien als dat systeem. De supercomputer wordt gebouwd voor wetenschappelijke workloads zoals onderzoek naar medicijnen, astronomie en weersimulaties.

Het contract is een mooie overwinning voor Nvidia, dat ondanks zijn geschikte hardware enkele zichtbare en belangrijke contracten naar AMD zag gaan. De hardwareselectie voor Leonardo toont dat de tandem Intel-Nvidia nog steeds werkt, ook in een exascale-context.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home