Nutanix betwist marktanalyse IDC en kroont zichzelf leider

-

De CEO van Nutanix vindt de manier waarop IDC de hyperconverged-markt analyseert misleidend. IDC betrekt hardware bij de vergelijking, terwijl Nutanix een softwareverkoper is.

Uittredend Nutanix-CEO Dheeraj Pandey wil dat zijn bedrijf niet meer betrokken wordt in de huidige analyses van de hyperconverged-markt door IDC. We schreven pas nog aan de hand van die marktstudie dat HPE het goed doet met dank aan Nutanix, maar dat Dell absolute leider blijft. In een andere studie geeft IDC VMware de kroon en komt Nutanix op de tweede plaats. Pandey betreurt de methodologie van IDC, en vindt dat die een oneigenlijk beeld schetst. Dat zegt hij aan CRN.

Hardware telt teveel mee

Het marktanalysebureau baseert zich immers voor een stuk op de hardwareverkoop. Wanneer het VMware op de troon zet, komt dat niet alleen door de prevalentie van de software van VMware maar ook door de waarde van de hardware waarop de hyperconverged-software draait. Nutanix ontpopte zich de laatste jaren tot een pure softwarespecialist. Amper één procent van de omzet komt nog van hardware en dat is een legacy-situatie.

De software van het bedrijf speelt netjes met de meeste x86-gebaseerde hardware al heeft Nutanix vandaag een mooie samenwerking met HPE. De rapportage van de verkoopcijfers aan IDC gekoppeld met de hardwarecomponent zorgt er volgens Pandey voor dat het aandeel van de VMware-Dell-combinatie in de markt zwaar overschat wordt en dat van Nutanix net onderschat. Omdat Nutanix een softwarebedrijf is, wil hij de onderneming niet zien verschijnen in hardwaregebaseerde studies van IDC.

Waardevolle software-analyse

IDC zelf geeft bij de cijfers aan dat hardware een belangrijk onderdeel speelt. In dat opzicht is het bureau transparant in zijn methodologie en zijn de cijfers wel waardevol als je ze in de context plaatst. Pandey kijkt uit naar een softwaregebaseerde studie waarbij IDC enkel kijkt naar het marktaandeel van de hyperconverged-software volledig losgekoppeld van de hardware waarop die draait.

Dat is volgens hem de juiste manier om de markt te onderzoeken. Er valt iets te zeggen voor die argumentatie. Het is immers net de bedoeling van hyperconverged-software om de onderliggende hardwarelaag te abstraheren. Pandey is er van overtuigd dat die aanpak zal tonen dat Nutanix absoluut marktleider is. Luc Costers, salesmanager voor Nutanix in België, verwacht dat een dergelijk onderzoek een marktaandeel rond de 50 procent zou tonen.

Los van welke methodologie de beste is, zouden dergelijke cijfers inderdaad erg interessant zijn. Software draait niet in het ijle, dus de reflex van IDC om hardware sterk mee te tellen is begrijpelijk. Anderzijds is het marktaandeel van een softwarebedrijf niet gekoppeld aan de waarde van de onderliggende doos en zijn we samen met Pandey benieuwd naar pure softwareresultaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home