NTT ontwikkelt optische dataconnectie van 1,2 Tbit/s

Fiber,Optics,Lights,Abstract,Background

NTT heeft de capaciteit die het via een enkele golflengte over glasvezel kan versturen, opgetrokken naar 1,2 Tbit/s. Dat is tien keer meer dan wat vandaag de norm is.

Het Japanse NTT laat weten een enorme upgrade ontwikkeld te hebben voor optische communicatie. Onderzoekers zijn er in geslaagd om 1,2 Tbit/s aan data per golflengte te versturen. Vandaag is 100 Gbit/s de norm. Bovendien zou de nieuwe techniek voor datatransmissie een stuk zuiniger zijn. Volgens NTT zelf daalt het energieverbruik met zeker 90 procent vergeleken met bestaande systemen.

De vooruitgang komt van de transceiver. Daarin verwerkte NTT nieuwe chips die in staat zijn verstoringen in het optische signaal te compenseren. NTT laat verder weten dat dezelfde techniek het mogelijk maakt om de afstand die 800 Gbit/s-signalen kunnen afleggen, drastisch te verhogen. De technische werking van de nieuwe technologie doet NTT in een eigen bericht verder uit de doeken.

Via bestaande glasvezel

De transmissie aan hogere snelheid is compatibel met bestaande glasvezellijnen. Dat is volgens NTT belangrijk, aangezien de snelle toename van telewerk en de opkomst van 5G ervoor zorgen dat de vraag naar data sterk toeneemt.

NTT wil de nieuwe technologie wereldwijd gaan uitrollen, maar laat niet weten op welke termijn dat realistisch is. De gedeelde resultaten tonen immers wat mogelijk is, maar daarmee heeft het bedrijf nog geen commercieel aanbod klaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home