NTT levert supercomputers aan universiteiten Bergen en Namen

processor

IT-integrator NTT Belgium, tot voor kort Dimension Data, heeft twee nieuwe HPC-clusters geïnstalleerd bij de universiteiten van Bergen en Namen. Die worden gebruikt ter ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. De hardware wordt geleverd door Dell EMC.

Het gaat meer bepaald om Hercules2 aan de UNamur en Dragon2 aan de UMons. De supercomputers zijn ondertussen allebei operationeel en verviervoudigen de beschikbare rekenkracht. Ze zijn onderdeel van het Consortium des Equipements de Calcul Intensif (CECI), een consortium van de UCLouvain, ULB, ULiége, UMons en UNamur.

CECI werd opgericht om computerclusters tussen de vijf universiteiten te delen. Sommige onderzoeken vereisen enorme computerkracht, terwijl andere groot geheugen, snelle verbindingen of andere specifieke apparatuur nodig hebben. Eén universiteit alleen kan niet zo’n diversiteit aan apparatuur bieden, dus werden de krachten gebundeld.

Voor de vernieuwing van de clusters van de UMons en UNamur werden twee aanbestedingen uitgeschreven, één per universiteit. De oplossing van NTT was uiteindelijk het voordeligst en leverde het hoogste totale rekenvermogen op. De nieuwe clusters hebben ook gevoelig meer geheugen en zijn een stuk energievriendelijker dan vroeger.

Hercules2

Hercules2 biedt 1.536 rekenkernen, verspreid over 30 nieuwe nodes met AMD Epyc-processors en 32 bestaande nodes met Intel Xeon-processors. Alle nodes zijn onderling verbonden via 10 Gigabit Ethernet en hebben toegang tot drie NFS-bestandssystemen met een totale capaciteit van 100 TB.

De AMD-nodes zijn opgesplitst in 24 nodes met een enkele 32-core AMD Epyc 7551P, geklokt op 2 GHz, en 256 GB RAM. Vier nodes combineren diezelfde cpu met 512 GB RAM. De laatste twee nodes zijn uitgerust met twee 32-core Epyc 7501-cpu’s, geklokt op 2 GHz, en 2 TB RAM.

De Intel-nodes bestaan telkens uit twee 8-core Xeon E5-2660-processors, geklokt op 2,2 GHz, en 64 of 128 GB RAM (8 nodes). De Xeons dateren uit de Sandy Bridge-generatie en zijn ondertussen zeven jaar oud.

Dragon2

Dragon2 is een cluster van 17 nodes, elk uitgerust met twee 16-core Xeon 6142-processors (Intel Skylake), geklokt op 2,6 GHz. Vijftien nodes hebben 192 GB RAM, de overige twee beschikken over 384 GB RAM. Alle nodes beschikken over 3,3 TB lokale werkschijfruimte. Twee aanvullende nodes zijn voorzien van elk twee 12-core Xeon 6126-processors, geklokt op 2,6 GHz, en twee Tesla V100-gpu’s van Nvidia.

Dragon2 vormt een aanvulling op de bestaande Dragon1-cluster, waardoor het systeem een totaal van 1.008 rekenkernen ter beschikking heeft.

Sneller en preciezer

De uitgebreide rekenkracht is nodig om berekeningen en simulaties sneller te voltooien. Enerzijds worden de uitvoeringstijden van de berekeningen aanzienlijk verkort; aan de andere kant kunnen onderzoekers nog complexere modellen gebruiken die dichter bij de realiteit staan.

“Universiteiten over de hele wereld zijn meer dan ooit afhankelijk van supercomputers, vooral voor de ontwikkeling van complexe AI-algoritmen of simulatiemodellen in onderzoeksgebieden zoals astrofysica, energie, bio-informatica en de ontwikkeling van nieuwe materialen. De uitdaging is om sneller tot preciezere resultaten te komen en dus de verspreiding van kennis te versnellen”, besluit Pierre Dumont, Country Manager van NTT België

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home