NTT toont chip die datasnelheden tot 2 terabyte per seconde mogelijk maakt

data snel ntt

Nieuwe technologie van NTT kan de snelheid waarmee data in datacenters of netwerkkabels verplaatst wordt, aanzienlijk verhogen. Al klinkt het voorlopig nog als verre toekomstmuziek.

Het Japanse telecombedrijf stelt met trots zijn spectaculaire doorbraak voor. NTT is erin geslaagd een geïntegreerde circuitmodule te ontwikkelen die in het testlaboratorium ultrabreedbandprestaties van 100 GHz heeft weten halen. Met die prestaties zijn, in theorie, internetsnelheden tot 2 terabyte per seconde mogelijk.

In de toekomst kunnen we dus veel sneller internet verwachten. De snelste glasvezelnetwerken vandaag de dag kunnen theoretische snelheden tot 100 Gbps per seconde halen. Het record in ons land staat op naam van Eurofiber, dat supermarktketen Delhaize van 40 Gbps-glasvezelinternet heeft voorzien.

lees ook

Eurofiber: Belgische glasvezelkampioen voor de hype

Kleiner dan een vingertop

NTT tempert meteen ook wel het enthousiasme. CEO Kazuhiro Gomi vertelt aan Reuters dat het nog zeker zes tot zeven jaar zal duren vooraleer de module ook commercieel gebruikt kan worden. De module heeft namelijk signaalversterkers nodig om die theoretische snelheden ook buiten de gecontroleerde labomgeving te behalen.

Om de chip te kunnen integreren in netwerkinfrastructuur, zal het design zo compact mogelijk moeten zijn. Het prototypemodel van NTT is zo klein dat je de module op je vingertop kan leggen, verklaart Gomi. De chip zelf is gemaakt uit een relatief nieuw materiaal dat indiumfosfide heet.

Klaar voor 6G

Netwerk- en telecomleveranciers zullen apparatuur moeten ontwikkelen die dit type chip kan integreren. De technologie lijkt dan ook eerder bestemd voor het 6G-tijdperk dat nu als verre toekomstmuziek klinkt in Europa. De ontdekkingen van NTT tonen dat Aziatische telecombedrijven weer mijlenver voor staan in de ontwikkeling van de nieuwste netwerktechnologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home