Nokia schrapt tot 10.000 banen om meer te investeren in 5G en cloud

Nokia

Nokia is van plan om 10.000 banen te schrappen om geld vrij te maken om te investeren in 5G. De reorganisatie bespaart het bedrijf 600 miljoen euro voor het einde van 2023. Nokia laat wil dit geld geleidelijk investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Het bedrijf wil zich vooral gaan richten op 5G, de cloud en digitale infrastructuur. 

Het is nog niet precies bekend hoeveel banen zullen verdwijnen. Uiteindelijk verwacht Nokia van 90.000 medewerkers te gaan naar een personeelsbestand van 80.000 tot 85.000 werknemers. 

Met de reorganisatie focust Nokia op drie onderdelen van het bedrijf:

  • Mobiele netwerken: 5G en draadloze mobiele netwerken. Nokia wil zijn portfolio in volwassen en afnemende markten zoals 4G stroomlijnen. 
  • Cloud en netwerkdiensten: Nokia gaat over naar een as-a-service model en focust op opkomende groeimogelijkheden. Voor dit onderdeel heeft Nokia samenwerkingen aangekondigd met AWS, Microsoft en Google Cloud
  • Netwerkinfrastructuur: dit onderdeel blijft grotendeels onveranderd. Nokia wil met R&D verder in zijn netwerk infrastructuur investeren.

86 ontslagen in België

De massaontslagen betekenen zeker niet dat het slecht gaat met Nokia. Veel telecomoperatoren gunnen Nokia contracten voor de levering van netwerkapparatuur van 5G. Zo maakte Telenet eerder deze week bekend voor Nokia te kiezen voor de kern van het netwerk. Proximus en Orange Belgium schakelen Nokia in voor de antennes

De afgelopen jaren kreeg het Belgische Nokia-personeel al meerdere keren te maken met ontslagrondes. Begin 2019 en begin 2020 schrapte Nokia steeds al zo’n 100 banen in België. 

In zijn aankondiging laat Nokia weten dat er in België dit jaar 86 banen geschrapt worden. De ontslagen worden gefaseerd doorgevoerd in 2021. De bonden vrezen dat het niet bij de 86 aangekondigde ontslagen blijft. Nokia kon daar geen uitsluitsel over geven. De 86 verloren banen gelden voor 2021 en het is nog onbekend of er in de komende jaren meer ontslagen vallen. 

In de mededeling naar het personeel liet Nokia weten dat het uiteindelijke aantal ontslagen de komende twee jaar afhangt van ‘marktomstandigheden’. Het is daarom goed mogelijk dat het plan van Nokia om banen te schrappen de Antwerpse vestiging in 2022 of 2023 nogmaals treft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home